Úgy beütött a nyári meleg, mint Joe Frazier Alinak azon a bizonyos ’71-es titánok közötti összecsapáson. Rengeteg módja van lehűteni magunkat sokak kedvenc évszakában, van aki egy pohár hideg fröccsre esküszik, mások forró teát isznak, viszont sokan egy jó nagy adag, hideg fagyiban hisznek. Nyakunkba vettük a belvárost, és a teljesség igénye nélkül végignyaltuk a kínálatot. Mutatjuk a tapasztalatainkat, és ítéleteinket egy tíz pontos skálán.
Pontozásunk és az értékelés teljesen szubjektív! A szakmabéli szempontokat illetően nem kívánunk különbséget tenni a fagyizók között.
Venezia Fagyizó, 5/10
A Király utca elején lévő kiülős fagyizó a Palatinus Grand Hotellel szemben található. 22 íz közül válogathatunk. Az alap fagyi ára 300 forint, míg a cukor-, tej- és laktózmentes fagyik ára 350 forint. Itt egy adag 80 grammot nyom és a gyümölcsös verziókból van vegán lehetőség is. A fagylaltot helyben készítik PreGel márkájú alapanyagból, ami a tulajdonos elmondása szerint a legjobb a piacon. Ez az összetevő felelős a fagyi krémességéért és szerkezetéért. Akik az olasz fagyihoz hasonló krémes és tejes ízvilágot szeretik, azoknak jó választás lehet. A citrom és zöld alma nyert a helyszínen nálunk, viszont a mi ízlésünknek kicsit krémesebb volt az kelleténél.
Virág Cukrászda, 6/10
A Széchenyi tér tövében található cukrászdában helyben készítik a fagyikat. Itt találunk két fajta cukormentes fagylaltot a hatalmas kínálatból, illetve van külön vegán, gyümölcsös, és tej-, és laktózmentes gyümölcsös fagyijuk is. Mindezek mellett minden hideg nyalánkságuk gluténmentes és édesítő gyanánt xilitet használnak. A 60 grammos gombócokért darabonként 300 forintot kérnek. Különböző tölcsérek közül is válogathatunk a helyen, köztük van ami szintén gluténmentes. A bodza és a meggyes sajttorta keltette fel érdeklődésünket a helyen.
Ciao Bella, 7/10
A Színház tér sarkán található kávézó és fagyizó hatalmas napernyőkkel és ülőalkalmatosságokkal várja vendégeit a forró nyári napokon. A fagyi itt is helyben készül, a tulajdonos elmondása szerint saját recept alapján, amihez Mec3 típusú olasz alapanyagot használnak. A kínálatban itt is megtalálható a tej-, cukor- és gluténmentes típusú fagyik, illetve a vegán gyümölcsös fajták. Egy 60 grammos gombóc 300 forint. A benti részen 24 íz közül válogathatunk, míg a kinti kocsis pultnál újabb 16 fajta fagyi vár ránk. Tölcsérből is van gluténmentes verzió. A cheesecake kellően tömény volt és az áfonyás mangó a kókuszos tölcsérben is elnyerte tetszésünk.
Capri Cukrászda, 7/10
A régi várfal mellett, a pécsi nagypostával szemben megtalálható, hatalmas kerthelyiséggel rendelkező Capri kínálata hatalmas. Három fagyispult vár a hűsölni vágyókra, és ezeket az édességeket helyben készítik el. A Mec3 és PreGel olasz alapanyagokból dolgoznak a cukrászok, nem használnak káros anyagokat a fagyi készítése során. A hatalmas választékban megtalálhatóak a glutén-, laktóz- és teljesen tejmentes fagylaltok is. Itt egy gombóc 330 forintba kerül és 60 grammot nyom. A Capriban zöldalmát kóstoltunk.
Caflisch Cukrászda, 8/10
A Reggelivel szemben található Magyarország legrégebbi cukrászdája, a Caflisch. A teraszon található a fagyi részlegük, ahol 18 féle fagyi vár ránk. Egytől-egyig minden fagyijuk gluténmentes, a gyümölcsös verziók laktóz és tejfehérjementesek, ezen felül pedig náluk lehet kapni 5 komponenses édesítőszerekből készült cukormentes fagyikat. A tulajdonos elmondta, hogy a cukorbeteg szinte korlátlan mennyiséget ehetnek ezekből a fajtákból, teljesen egészséges rájuk nézve is. Ízfokozókat és térfogatnövelőket nem használnak, illetve friss gyümölcsökből készítik a fagyikat egy külön manufaktúrában. Egy normál adag 50 grammot nyom és 300 forintba kerül, a cukormentes verziók pedig 350 forintba kerülnek. A somlói és eper nyerte el tetszésünket a kínálatból.
Giuseppe manufaktúra, „a lapátos fagyizó”, 9/10
A Ferencesek utcája közepén található 1992 óta – ahogyan az a cégérből is kiderül – a sokak által csak úgy emlegetett „lapátos fagyizó”. Az épületsor közepén található kis fagylaltozó híres a jó minőségéről és nagy adagjairól. Összesem 23 féle íz közül választhatunk, ebből hét cukormentes fagyi, egy szója- és még egy másik pedig kókusztejből készül. Helyben főzik a fagyikat, mindennemű ételfesték vagy mesterséges adalékanyag nélkül. A gyümölcsös fagyijaik pedig vizes alapúak, ami annyit jelent, hogy bárminemű káros anyagot vagy összetevőt nem tartalmaz, ez tej- és tojásallergiában szenvedő fogyasztóknak remek lehetőség egy hűsítő fagyi nyalásra.
A hely egyetlen hátránya, hogy az ember nem igen tud leülni és kiélvezni a hűsítő édességet, viszont a velencei álom és a citromos fagyi elfeledtette velünk hamar ezt a kis kellemetlenséget. Ami pedig a gombócokat illeti, egy „lapát” 50 grammot nyom a tölcsérbe, mindez 250, a cukormentes 300, a szója és kókusztejes, illetve a laktózmentes adagok pedig egyaránt 350 forintba kerülnek.
A győztes: Levendula kézműves fagyizó, 10/10
A franchise manufaktúra fagyizója a Király utca elején található, a Replay étteremmel szemben. Kis lila székek és egy bicikli díszíti a nem oly nagy teraszát. Bent a helyiségben 22 különböző fagylalt vár ránk, található glutén-, tej- és cukormentes fagylalt a kínálatban, illetve gluténmentes tölcsér is. A fagyizón belül egy tábla – és természetesen az eladó- segítségével tudjunk eldönteni, hogy ha valamilyen ételérzékenységünk van, akkor melyik lehet a nekünk való íz. Mindemellett kalóriatáblázat is fel van tüntetve. A fagylalt itt viszont nem helyben készül, egy pesti manufaktúra készíti őket és szállítják Pécsre. Térfogatnövelőt és mesterséges fokozókat nem használnak, csak természetes adalékanyagokkal dolgoznak. Egy adag fagyi 350, a cukormentes fajták pedig 380 forintba kerülnek, 50 gramm fagyit kapunk ezért az árért. Szicíliai pisztáciával, bazsalikomos citrommal és mentás málnával próbálkoztunk. Egyhangúan bólogattunk.