Címlap Gasztro Itt juthatsz ...

Itt juthatsz ingyen vízhez a tikkasztó hőségben!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Teljesen felesleges több száz forintért vásárolnunk palackos vizet, ha ingyen is megkaphatjuk. Ráadásul így a környezetet is védjük. Közkutak a városban.

 

Amiatt sem kell aggódni, hogy ne lenne jó a csapvíz. Sőt, köztudott, hogy Pécsen különösen jó minőségű. A város egész területén több mint 200 vízvételezési hely van, ahol éjjel-nappal ingyen juthatunk ivóvízhez. Ezek többsége közkút, de egyre több vállalkozás, üzlet, étterem ad ingyen vizet, ha kérünk.

Közkutak a pécsi belvárosban

Pécsen a közkutak mellett 13 olyan üzletet, kávézót és éttermet találtunk, ahol ingyen megtöltik kulacsainkat. Ezek a helyek főleg a belvárosban vannak. Ez a Refill – Töltsd újra mozgalom, ami az angliai Bristolból indult, és már számos európai város csatlakozott hozzá. Mivel ezeken a helyeken és Magyarországon is kiváló minőségű a csapvíz, semmi okunk drága, környezetszennyező műanyag palackokban venni az ásványvizet, ha megszomjaznánk.

Csak keress egy éttermet, kávézót vagy nyilvános kutat, és töltsd újra a kulacsod! A kampányhoz folyamatosan csatlakoznak éttermek, amelyek biztosan ki fognak téged szolgálni mindenféle probléma nélkül – olvasható a mozgalom közösségi oldalán.

Zsolnay-kút

Ebben egy másik, országos ingyenes adatbázis is segít: közkutak.hu térképén ezeket a helyeket bárki megtalálhatja. Sőt, ha valaki tud ingyenes vízvételezési lehetőségről, akkor azt fel is töltheti az oldalra. A térkép az egész országot lefedi, így nagyon hasznos lehet utazás közben is!

Ivócsap a Széchenyi téren 2021-ben (idén már nincs itt!)

Nem kell feltétlenül a térképre hagyatkozni, ha ivóvízre van szükségünk, hiszen a tapasztalatok szerint a legtöbb vendéglátóhelyen szívesen töltik újra a kulacsainkat.

Kút a Dóm téren, a Székesegyház előtt
Ivókút a Király és a Kazinczy utca sarkán
Sétatér
Sétatér, a Káptalan utca közkút