Az elmúlt öt évben nem volt ilyen sok gomba a Mecsekben. A vásárcsarnok gombavizsgálói alig bírják az iramot, naponta több száz gyűjtő hozza bevizsgáltatni a leszedett gombákat.
Őzláb, Laska, pereszke, tuskó – ezek azok a hideg, párás időjárást kedvelő gombák, amelyekből hatalmas mennyiség bújt ki a földből az elmúlt hetekben.
– Reggel öt órától folyamatosan jönnek bevizsgáltatni, túl sok a gomba, annyira, hogy már a kerteket is ellepte. Ezért most sokan rákaptak az amatőr gombászatra, csak az nem talál ehető gombát, aki nem akar – mondta a Pécs Aktuálnak Orán Imre gombaszakértő, aki szerint a napokban érdemes két kosárral elindulni a Mecsekbe, egyik sem fog üresen maradni.
A vásárcsarnokban az eredi gombák kilónkénti ára kétezertől ötezer forintig terjed,
ezért is érdemes megfontolni egy kirándulással egybekötött gombagyűjtést, amivel akár 5-10 kiló remek gombához juthatunk, ingyen.
– Rákaptunk a gyűjtésre, sokat olvasok utána, hogy ne szedjek össze feleslegesen mindenféle ehetetlen gombát. Így különleges gombákhoz tudunk hozzájutni, amelyekből remek dolgokat főzünk a párommal – mondta Péter, aki egy nagy zacskó gombát vizsgáltatott be.
A környéken a becslések szerint 2500 gombafaj él, ezek mintegy fele ehető. A gyűjtők nagyrésze rendelkezik egy alaptudással, ezért viszonylag csekély mennyiségben szednek le mérgező fajokat. A vásárcsarnok gombavizsgálóinak adatai szerint a lakossági gyűjtés mindössze 15-20 százaléka mérgező, amit gyorsan kiválogatnak a szakellenőrök. A hűvös párás időjárás miatt a most termő ehető gombák fele speciális hőkezelést igényel, vagyis fogyasztás előtt minimum 20 percig kell főzni, hogy ehetőek legyenek.
Orbán Imre felhívta a figyelmet, hogy a biztonság érdekében érdemes igénybe venni a vásárcsarnok ingyenes lakossági gombavizsgálatát, amely hétfőtől szombatig 5:00 és 14:00, vasárnap 17:00 és 19:00 óra között elérhető.