Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Most már minden pécsi piacon kapható az ormánsági dinnye, amely elsősorban Vajszló környékéről érkezik. Barnyában több mint 40 dinnyetermelő van, ők csaknem 1000 hektáron termelik a mézédes gyümölcsöt.

Mi már szombaton a Búza téri piacon megkóstoltuk a mézédes vajszlói dinnyét Rab Tamás őstermelőnél, aki a településen és környékén termeszt görög- és sárgadinnyét. Az őstermelő szerint nagyon fontos, hogy ha jó dinnyét akarunk enni, akkor kizárólag a piacokon vásároljunk, ott is a keressük a vajszlóit!

Ne felejtsük el, hogy a multiknál forgalmazott dinnye sokszor több ezer kilométert zötykölődik kamionokon, éretlenül szedik le, hogy kibírja a hosszú utat, ezért alig van élvezeti értéke. Először a jordán és a marokkói dinnyével kezdődik a szezon, utána jön a spanyol, az olasz és a görög, majd végül a magyar.