Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarország harmadik a világon hordógyártásban, két kiemelkedő tölgylelőhely van, a Zemplén és a Mecsek. A mecseki tölgy lazább szerkezetű, aromái édesebbek, míg a zempléni sokkal fűszeresebb jegyeket visel és a szájban száraz érzést keltő csersavakban (tanninban) gyengébb. Összességében mindkét típus lágyabb, selymesebb, kevésbé karakteres csersavakat ad a borhoz, mint például a francia tölgyek.

Mecseki sétánkon vettük észre, hogy az elfektetett több száz rönk közül néhány fa speciális jelölést kapott. Így derült ki, hogy a közülük két tucat rönknek különleges jövője lesz, a világ számos országába kerülnek, miután boroshordó készül belőlük. Pécs környékén, Szigetváron egy amerikai cég, Palotabozsokon pedig egy magyar vállalkozás készít olyan boroshordókat, amelyek ausztrál, új-zélandi, kaliforniai, chilei, dél-afrikai, spanyol, olasz, portugál, német, osztrák, román, török, izraeli borászok pincéibe kerülnek, mert a magyar boroshordók a világ prémium-kategóriájának legtetején helyezkednek el.

A rönkök felvásárlása megkezdődött, a hordó gyártó szakemberek saját maguk választják ki az erdőn a legmegfelelőbb rönköket, ezekből készül a kiváló minőségű hordódonga. Minden egyes rönköt a már az erdőn egyedi azonosítóval látnak el, így biztosítva a fa származásának és korának pontos és visszakövethető nyilvántartását egészen a hordógyártásig. Tölgyeket gondosan válogatják ki a lassan növekvő erdőkből, ahol a tömör tölgyeket keresik a kiválasztás során.

Fotó: Trust

Jelenleg Franciaország a legnagyobb és egyben a legdrágább boroshordó-gyártó a világon. Egy Magyarországon gyártott 225 literes standard hordó akár 500-600 euróba is kerülhet, míg egy hasonló franciaországi hordó könnyen meghaladhatja a 800 eurót, ezért is versenyképesek a mecseki tölgyből készült hordók, amelyek a tengeren túlon a ihgen kedveltek. A Magyarországon előállított nagyjából 30 ezer hordó nagy részét kaliforniai borászoknak adják el.