Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vannak olyan helyek a Mecsekben, ahol már nagy levelekben zöldül a medvehagyma. Jakabhegy északi felén jártunk, ahol a víznyelő töbrök már bezöldültek. Ezeken a részeken már szép mennyiséget lehet szedni. Mutatunk pár remek receptet. 

A középkorban a medvehagyma friss leveleit főleg a szervezet salaktalanítására és erősítésére használták. Ma már ismert tény, hogy kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, és tisztítja a vért. Emellett felsőlégúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére ajánlott, fejfájósoknak is kiváló “gyógyszer”, mivel minden része fejfájás-csillapító, de főként a gyökeréből készült tea.

Egész Európában megtalálható, február végétől jelennek meg hajtásai. Hazánkban nagyobb mennyiségben a Mecsekben, azon belül is Orfű környékén és a Misina déli lejtőin terem. Leveleit tavasszal szedik, még a virágzás előtt és frissen használják fel, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül. Hagymáját a fokhagymáéval azonos módon hasznosítják.

Mutatunk három egyszerű és sokak által kedvelt medvehagymás fogást.

Medvehagyma krémleves