Címlap Baranya Furcsa: 18 me...

Furcsa: 18 megyében alacsonyabb az átlagkereset, mint az országos átlag

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Furcsának tűnhet első pillantásra, hogy csak Budapesten és Győr-Moson-Sopronban magasabbak a keresetek az országos átlagnál, 18 megyében viszont alacsonyabbak. A tavalyi nettó bérekről kiadott adatok alapján azonban ez a helyzet, és magyarázat is van rá – írja a Portfolio.hu a KSH adatai alapján.

Budapesten tavaly 360 ezer forint volt a nettó átlagkereset, amivel magasan verte az ország összes többi régióját – derült ki a KSH Fókuszban a megyék című kiadványából. A dobogó második fokán Győr-Moson-Sopron áll, 309 ezer forintos nettó átlagkeresettel, a harmadik helyen pedig Komárom-Esztergom van 298 ezer forinttal. Baranya megyében 240 905 forint ez az összeg. Jól látható, hogy az első helyen álló Budapest és a második Győr-Moson-Sopron között van egy nagy szakadék. A legkevesebb pénzt Szabolcs-Szatmár-Bereg (202 ezer) és Békés megye (213 ezer) lakói vihetik haza. A harmadik legalacsonyabb fizetést Nógrádban kapták a dolgozók, ahol 220 ezer forint volt a nettó átlagbér 2021-ben.

Forrás: KSH, Portfolio

A lap szerint az országon belüli különbségek összességében jelentősek: Budapesten 80%-kal keresnek többet az alkalmazottak, mint Szabolcs-Szatmár-Beregben. Érdekes, hogy az országos nettó átlagkereset 292 ezer forint volt, ennél az összegnél több pénzt azonban csak a főváros és Győr-Moson-Sopron dolgozói vihettek haza. A többi régióban nem érte el a megyei átlagkereset az országos átlagot.

Ezt két dolog magyarázza: egyrészt Budapesten annyival magasabbak a fizetések, mint az ország többi részében, hogy az önmagában is jelentősen felfelé húzza az átlagot, másrészt sokkal többen is dolgoznak a fővárosban, mint más megyékben. Ez a két tényező pedig azt eredményezi, hogy az országos átlagkereset kifejezetten magas lesz.

Ez a minta a megyék fejlettségénél, az egy főre jutó GDP-ben is visszaköszön, hiszen ott is csak Budapest, és a nyugati régió haladja meg az átlagos fejlettséget, a többiek mélyen alatta vannak. Ha pedig jobban beleássuk magunkat az adatokba, akkor azt látjuk, hogy az iparilag fejlettebb, magasabb egy főre jutó GDP-t termelő régiókban az átlagkereset is nagyobb. Ahol kevés nemzetközi iparvállalat van, magasabb a mezőgazdaság aránya, ott alacsonyabbak a keresetek.