Címlap Gazdaság „Csak&#...

„Csak” 600 millió forintot költött ügyvédekre három év alatt a pécsi önkormányzat

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Brutális összeget, 603 millió forintot költött el ügyvédekre a pécsi önkormányzat, és az önkormányzat cégei 2020-2022 között – derült ki egy városházi anyagból; amiből több mint 100 milliót az úgynevezett „átvilágítás” tett ki.

A szöveget olvasva úgy tűnik, rendkívül büszkék erre, mert állításuk szerint 2017-2019 között (vagyis még az előző városvezetés három éve alatt) ugyanez a szám 960 millió forint volt.

Bár a városházi dokumentum nem tér ki rá, érdemes lenne megtudni, hogy a koronavírus-járvány korlátozásokkal teli, kijárási tilalommal és home office-al terhelt időszaka alatt, amikor szinte megállt az élet, miért költöttek el ennyi pénzt jogi munkákra?

A városvezetés azt állítja, hogy „a 2020-2022 közötti vizsgált időszakban adott általános jogi képviselethez kapcsolódó ügyvédi megbízások jelentősen költséghatékonyabbak voltak, mint a 2017-2019 közötti időszakban adottak (és a pénz jelen értékét nem is vették figyelembe). A jogi átvilágítások költsége már jelen vizsgálat időpontjáig is közel tízszeresen megtérültek”. Ezt a „megtérülést” két előterjesztésben is részletezik, de erről külön cikket írunk majd, mert minen jel szerint meglehetősen sajátos értelmezés és számítás alapján vonták le ezt a követeztetést.