Címlap Egyetem Együttműködés...

Együttműködési megállapodást kötött Baranya gazdaságáért a Megyei Önkormányzat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Pécsi Tudományegyetem

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Baranya Megyei Önkormányzat épülete adott helyszínt annak az ünnepségnek, amelynek keretében együttműködési megállapodást írt alá a Baranya Megyei Önkormányzat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Pécsi Tudományegyetem. A megállapodást, Dr. Őri László a megyei önkormányzat elnöke, Rittlinger József, a kamara megyei elnöke, illetve a PTE részéről Dr. Miseta Attila rektor, valamint a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar dékánja, Dr. Szécsi Gábor látta el kézjegyével. A több hónapos előkészítő munka eredményeként létrejövő együttműködés célja, hogy közösen tegyenek Baranya megye gazdasági fejlődése érdekében.

Őri László felidézte, hogy Baranya megye az ipar összeomlásával a rendszerváltás egyik vesztese és az elmúlt évtizedek sem hozták meg az igazi áttörést jelentő fejlődést a megye számára.

A célunk az, hogy a mezőgazdasági hagyományokra építve az egyetemi tudásbázisra támaszkodva a megnyíló területfejlesztési forrásokat felhasználva új lendületet adjunk a helyi gazdaság számára

– mondta Őri.

A megyei közgyűlés elnöke hozzátette az egyik kitörési pont az agrárium fejlesztése, amely megfelelő képzéssel együtt a fiataloknak is stabil életpályát kínál Baranyában.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviseletében Rittlinger József, a szervezet megyei elnöke az oktatás fontosságára hívta fel a figyelmet, aki örömét fejezte ki az együttműködésért, hisz a Pécsi Tudományegyetemen belül a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar által felvállalt és koordinált agrárképzések a jövőben Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Baranya Megyei Önkormányzat céljaival összhangban segíthetik Baranya megye és a régió gazdasági, társadalmi fejlődését, a helyben elérhető agrár-felsőoktatási kínálat megteremtését, a szakemberszükséglet biztosítását és a fiatalok helyben tartását.

A koronavírus járvány rávilágított arra, hogy szükséges a hazai agrárium fejlesztése, s annak elősegítése, hogy az élelmiszert a fogyasztókhoz minél közelebb termeljük meg. A Pécsi Tudományegyetem is egyre nagyobb érdeklődést tanúsít az agrárképzések iránt – fogalmazott Dr. Miseta Attila rektor.

A konkrét együttműködést Dr. Szécsi Gábor, a PTE KPVK dékánja mutatta be.

A kar a hagyományos oktatási programok mellett a piaci igényekre rugalmasan reagálni képes felsőoktatás fejlesztését, a kutatási-fejlesztési és innovációs tevékenységek erősítését szolgáló fejlesztések támogatását tűzte ki célul.

A KPVK tevékenységét Baranya megyére is kiterjesztve, pécsi központtal, vajszlói kutatóbázissal végzi az együttműködés keretében a települési és térségi felnőtt- és átképzési projektek szakmai koordinációját. Az együttműködés szellemében nagyobb lehetőség nyílik a helyi gazdasági szereplők igényeire hangolt, piacképes képzések folytatására, valamint a holisztikus szemléletű vidékfejlesztés, a kultúrtáj-gazdálkodás hosszú távú tervezésére és működtetésére. A megállapodás keretében közös marketingstratégiát alakítanak ki a résztvevők – zárta gondolatait a dékán.

/Sajtóanyag/