Címlap Gazdaság Éjjeli javasl...

Éjjeli javaslatok: beleszólna az iparűzési adóba a kormány

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Semjén Zsolt most sem pihent, valamivel éjfél előtt benyújtott egy törvény-javaslatot. Nem is akármilyet! A tervezetet a 444 szúrta ki.

Semjén Zsolt kedd éjszaka benyújtott törvényjavaslata alapján a kormány különleges gazdasági övezetté nyilváníthatná azokat a területeket, ahol legalább ötmilliárd forintos, kiemelt nemzetgazdasági jelentőségű beruházás zajlik. További feltétel, hogy ez a beruházás „a megye területének jelentős részére kiható gazdasági jelentőségű” legyen, és „a munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülését, vagy új munkahelyek létesítését szolgálja”.

Vagyis ezek a területek mind a megyei önkormányzatok tulajdonába kerülnének, így pedig az iparűzési adót is megyének fizetnék ezek a vállalkozások.

Most minden megyei önkormányzatot a Fidesz irányíthat, a választások eredménye miatt.

A megyei önkormányzatok a településeken megvalósuló fejlesztések és a területen működő szervezetek támogatására fordíthatnák a pénzt – írja a lap. Legfeljebb három százaléka mehetne a megyei önkormányzat működési költségeire. 

A kormány elsőként a gödi Samsung-gyár területét minősítette át kiemelt gazdasági övezetté, majd ezután 42 milliárdos fejlesztést rendelt el a területen. A polgármester az Alkotmánybírósághoz, Szél Bernadett képviselő pedig az ombudsmanhoz fordult az ügyben – említi meg a 444.

A Semjén-féle javaslat tartalmazza azt is, hogy

a települések által beszedett iparűzési adót elsőként tömegközlekedésre, a fennmaradó összeget pedig a szociális ellátások finanszírozására kell fordítani.

A hivatali dolgozók személyi juttatásait, az ehhez kapcsolódó járulékokat és adókat legfeljebb olyan mértékben lehet kifizetni belőle, amilyen mértékben az önkormányzatot az adóerő-képessége szerint „a hivatali működési támogatáshoz kapcsolódó beszámítás terheli” – idéz a lap a tervezetből.

(via 444.hu