Eladná a franciáknak a pécsi távfűtőcéget a városvezetés?

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécs Aktuál két forrása is állítja, egy ideje tárgyal a pécsi városvezetés és a Veolia vezetése a pécsi távfűtő vállalat tulajdonrészének eladásáról. A PÉTÁV Pécs szinte egyetlen, jól működő és pénzügyileg is nyereséges cége, amelyből még 400 milliós osztalékot is kifizettetett az új városvezetés pár hónapja. Pannon Hőerőművet és a Pannonpower-t is működtető világcég nem cáfolta egyértelműen értesüléseinket. 

A Veolia a magyar energia-, víz- és hulladékgazdálkodási piac egyik vezető szereplője. A vállalatcsoport több mint 3000 alkalmazottja számtalan település, intézmény és iparvállalat számára nyújt szolgáltatásokat az erőforrásokkal való hatékony gazdálkodáshoz, miközben víziközmű és távfűtési üzletágai családok százezrei számára biztosítják az ivóvizet, és tízezrei számára a hőszolgáltatást – hirdeti büszkén a cég honlapja, amely szerint a Veolia a világ számos pontján segíti a városokat és az ipari ágazatokat erőforrásaik kezelésében, optimalizálásában, és azok legmegfelelőbb kiaknázásában.

A vállalat – és annak hazai képviselete, menedzsmentje – nem ismertlen Péterffy Attila számára, hiszen ő vezette évekig a Hőerőművet. A Veolia Energia Magyarország Zrt. 2007-ben vásárolta meg ugyanis a Pannonpower részvényeinek 99,94 százalékát. A tranzakcióval a Veolia a Pannonpowerhez tartozó vállalatok (így a Pannon Hőerőmű Zrt., a PANNONGREEN Kft., a Pannon-Hő Kft., illetve a Pannon-Biomassza Kft.) felett is megszerezte az irányítást.

A cégnek a PÉTÁV-ban is van részesedése, de csak kisebbségi jelenleg, a másik két tulajdonos a pécsi önkormányzat és a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. Két forrásunk is azt állítja azonban, hogy az új városvezetés hetek óta folytat tárgyalásokat zárt ajtók mögött az óriáscéggel. Informátoraink szerint pedig a téma a PÉTÁV tulajdonrészének eladása.

Lapunk érdeklődésére, és számos ezzel kapcsolatos kérdésére

a Veolia nem cáfolta egyértelműen, hogy valamiféle ügylet készülődne a háttérben. Ehelyett azzal magyarázták, hogy “nem áll módjukban felvilágosítást adni a további részletkérdésekben”, hogy “jelenleg nincs napirendben a PÉTÁV Kft. üzletrészének megvásárlása”

– közölték.

Ruzsa: tárgyalunk, de nem arról…

Bár Péterffy Attilát nem sikerült, de Ruzsa Csaba gazdasági alpolgármestert viszont elcsíptük egy sajtótájékoztatón, amire egyszerűen “belógtunk”. (A Városháza lapunknak nem küld értesítéseket semmiről, és nem is válaszol egyetlen kérdésünkre sem. Pont úgy viselkednek tehát a sajtóval, mint az előző, fideszes városvezetés tette – a szerk.)

Ruzsa kérdésünkre, miszerint folyik-e bármilyen tárgyalás a Veoliával, azt mondta, hogy igen, egy szerződés-módosításról. Azt azonban cáfolta, hogy a PÉTÁV üzletrészének eladásáról tárgyaltak volna, ő legalábbis biztosan nem.

A PÉTÁV vezetőjét küldhetik a Tettye Forrásházba?

Lapunk megtudta azt is, hogy egyelőre erős ötletelés folyik a városházán, hogy kit ültessenek a távozni szándékozó Sándor Zsolt helyére. A vízügyi szakembert ugyanis nem könnyű pótolni, mivel a vonatkozó törvény pontosan meghatározza azokat a paramétereket, amellyekkel egy vízművet vezető szakembernek rendelkeznie kell. Ilyenből pedig nincs sok az országban, Pécsett pedig – ismereteink szerint – mindössze kettő ilyen lehet, akik most is a Tettyénél dolgoznak középvezetői beosztásban.

Forrásaink szerint a Városházán felmerült, hogy Vida Jánost, a PÉTÁV jelenlegi igazgatóját “ültetnék” a Tettye igazgatótanácsába, mint elnököt. (A másik két igazgatósági tag Bodnár Imre, Péterffy Attila főátvilágítója és Szabó Szilárd, a Pécsi Vagyonhasznosító vezetője). Azért “csak” oda, mert Vidának nincs meg a szükséges végezttsége, és képesítése vízmű vezetésére – viszont kiváló gazdasági szakember, aki sikeresen menedzseli évek óta a PÉTÁV-ot. Vida azonban nincs jóban a Veolia embereivel, mivel az elmúlt években számos érdekütközés volt az óriáscég és a pécsi távfűtő között, amiben Vida mindig Pécs oldalára állt. Így tehát egy esetleges kivásárlás után nem igen reménykedhetne abban, hogy helyet kap az “új” PÉTÁV-ban.

Sándor Zsolt, a Tettye Forrásház távozó vezetője nem akart lapunknak nyilatkozni arra hivatkozva, hogy szabadságon van a családjával. Vida Jánost pedig többször is kerestük, de nem vette fel nekünk a telefont, pedig ismeri a Pécs Aktuál telefonszámát, mivel üzenetet is küldtünk neki, de arra sem reagált.

Vida János

Ruzsa: több jelölt van, átalakításban gondolkodunk

Ruzsa Csaba azt mondta, több jelölt is van Sándor Zsolt helyére, de ezzel együtt “az nem titok”, hogy “gondolkodnak egyfajta átalakításban”, de ez nem csak a Tettye Forrásházat érinti Pécsett, hanem “az összes közmű-szolgáltatónak egy stratégiai, tervezési átgondolása” folyik.

Az nem titok, hogy Vida János, valamilyen formában stratégiai szerepet fog kapni az eddigi szakmai tapasztalatai alapján a jövőben is, de nincs még végleges verzió

– fogalmazott az alpolgármester.

Azt mondta, hogy a végleges változatot a szeptember 22-i közgyűlésen akarják majd bemutatni.

Előző sztori

Csak három aktív koronavírussal fertőzött beteg van egész Baranyában

Következő sztori

Fesztiválutcává válik egy időre a Múzeumok utcája Pécsett

Legutóbbiak innen: Gazdaság