Címlap Gazdaság Európai Bizot...

Európai Bizottság: jogos az iparűzési adó csökkentése!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A testület szerint megfelel az uniós feltételeknek az a program, amely a kis- és középvállalkozásoknak hivatott segítséget nyújtani és likviditást biztosítani a koronavírus-válság hatásainak enyhítése érdekében - írja a HVG.

Jóváhagyta azt a magyar programot az Európai Bizottság, amely a kis- és középvállalkozások által fizetendő helyi iparűzési adó csökkentését célozza – olvasható a testület közleményében. Hozzátették, hogy a bizottság az intézkedésre a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes keretszabálya alapján bólintott rá.

A bizottság szerint a magyar program egyebek mellett azért van összhangban az ideiglenes keretszabályban meghatározott feltételekkel, mert

  • a támogatás összege vállalkozásonként nem fogja meghaladni a mezőgazdasági termékek elsődleges termelésével foglalkozó vállalkozások esetében a 200 000 eurót, a halászati és akvakultúra-ágazatban tevékeny vállalkozások esetében a 240 000 eurót, az összes többi ágazatban működő vállalkozások esetében pedig az 1 600 000 eurót,
  • a program 2021. december 31-én lezárul.

A program keretében az állami támogatás azáltal valósul meg, hogy a helyi iparűzési adó mértéke 1 százalékra mérséklődik, az iparűzésiadó-előleg pedig 50 százalékkal csökken.

A miniszterelnök december 19-én jelentette be, hogy egyebek mellett az iparűzési adóhoz is hozzányúlnak a gazdaságvédelmi akcióterv keretén belül – emlékeztet a lap. Akkor azt ígérte, hogy a 25 ezer főnél kevesebb lakosú települések támogatást kapnak az így kiesett bevételek helyett, a nagyobb városok helyzetét pedig egyenként tekintik át.

A döntés ellen több ellenzéki vezetésű város – köztük Pécs – tiltakozott az ünnepi díszkivilágítás lekapcsolásával. Ebből Pécsett komoly botrány is lett.