Címlap Gazdaság Hallgat a vár...

Hallgat a városvezetés, hogy mi a szándéka a pécsi vízszolgáltatással: átadja-e az államnak, vagy sem!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Amint azt a Pécs Aktuál elsőként megírta, heteken belül átveheti az állam a pécsi vízszolgáltatást, “államosíthatják” a Tettye Forrásházat! De csak akkor, ha azt önként adja át a városvezetés, ugyanis a vízszolgáltató a pécsi önkormányzat több mint 99%-os tulajdonában van.

Mint arról beszámoltunk, a napokban egyeztetésre hívták a Technológiai és Ipari Minisztériumba a hazai víziközmű-szolgáltatókat, köztük a pécsi Tettye Forrásházat is – értesült megbízható és megerősített forrásokból a Pécs Aktuál. A megbeszélésen elhangzott, hogy

AZ IPARÁG NEHÉZ ÉS VÁRHATÓAN EGYRE NEHEZEBB, RENDKÍVÜL KOMOLY KIHÍVÁSOKAT TARTOGATÓ FINANSZÍROZÁSI KÖRÜLMÉNYEI MIATT AZ ÁLLAM HAJLANDÓ ÁTVENNI A HELYI SZOLGÁLTATÓKAT.

Forrásaink szerint ha a cégek beleegyeznek az átvételbe, akkor az állam vállalja, hogy

  • ázsiós tőkeemelést hajtanak végre az adott cégnél
  • finanszírozzák a cég hiányát, veszteségét (ez garantáltan mindegyik szolgáltatónak van és meg is sokszorozódik majd az energiaárak miatt. Információink szerint például a Tettye Forrásház korábbi évi 180 milliós “villanyszámlája” jövőre akár 1,4 milliárd közelébe, vagy még magasabbra is felugorhat a jelenlegi ármozgások miatt. Ráadásul a cégnek még nincs jövőre megállapodott villamosenergia-szerződése. Vagyis nem tudják még pontosan, mennyit fognak fizetni az áramért jövőre – a szerk.).

A további részleteket ebben a cikkünkben írtuk meg:

Most a 24.hu vette észre, hogy

sikertelenül lobbizott a fideszes vezetésű Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) a kormánynál: nem kaphatnak állami támogatást azok az önkormányzati tulajdonú vízműcégek, amelyek a rezsiárrobbanás miatt kerültek csődközeli helyzetbe.

A TÖOSZ elnöke, Schmidt Jenő, a Somogy megyei Tab fideszes polgármestere a szervezet honlapján közzétett körlevélben számolt be a Technológiai és Ipari Minisztériumban folytatott tárgyalásairól. Azt írta, a kritikus helyzet miatt azt várta, hogy engedékeny lesz a kormány, és pénzügyi támogatást tud kiharcolni a közműrendszereket tulajdonló és üzemeltető önkormányzati cégnek, de nem ez történt.

A szándék kifejeződött: mindenki csinálhatja maga, de támogatásra akkor ne számítson. Csak azok a cégek fognak támogatást kapni, ahol az önkormányzatok átadják a tulajdonukat ingyen a magyar állam számára.

Schmidt levelében közölte: „sosem gondolta, hogy egyszer ezt fogja írni”, de most azt javasolja a veszteséges cégeket tulajdonló önkormányzatoknak, hogy adják át az államnak a vízközművagyonukat, különben semmilyen segítségre sem számíthatnak.

Pécsett egyébként a rezsicsökkentés ellenére, amely komoly kihívások elé állította a Tettye Forrásház vezetését a befagyasztott díjak, és az iparágat terhelő belső adók miatt, nyereséges tudott lenni a cég, sőt: saját erőművet épített, és több száz milliós tartalékot is felhalmozott. Mára, az utóbbi két évben, ez gyakorlatilag eltűnt.

A 24 azt írja, a TÖOSZ elnökének mostani írásából már kiolvasható, hogy a rezsicsökkentés kifejezetten az önkormányzati társulásokat hozta a jelek szerint véglegesen hátrányos helyzetbe. A lassan tíz éve befagyasztott vízdíjak és a rengeteg pluszköltség miatt alig maradt olyan üzemeltető, amelyik nem vesztette el saját tőkéjét, és nem fordult veszteségbe. A kormány azonban csak az állami tulajdonú cégek tőkepótlását biztosította. Ez a támogatás az elmúlt egy évtized alatt összességében meghaladta a 135 milliárd forintot, az önkormányzati tulajdonú szolgáltatók és önkormányzatok mint tulajdonosok viszont semmilyen támogatást sem kaptak.

Az, hogy mi történik a vagyonátadás után, a TÖOSZ számára sem világos. A tájékoztató levél szerint ugyanis csak remélni lehet, hogy az önkormányzatok „jogi személyiségük épségben hagyása mellett”, vagy valamilyen más formában bent maradhatnak a cégekben, miután az állam tőkepótlással bevásárolta magát.

Nagyon remélem, hogy utána ezek az eszközök továbbra is közösségi tulajdonba maradnak. Remélem, nem leszünk kiszolgáltatva a profit mindenhatóságának

– írta a szervezethez tartozó polgármestereknek a TÖOSZ vezetője.

Lapunk napokkal ezelőtt számos kérdést juttatott el a Tettye Forrásháznak és a városvezetésnek is, hogy ismertetni tudjuk az álláspontjukat az ügyben. Kérdéseinkre máig nem érkezetek válaszok.