Címlap Gazdaság Íme az aszály...

Íme az aszály elleni ötpontos intézkedési terv

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hitelmoratóriumot rendel el a kormány 2022 szeptemberétől 2023 év végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszközhiteleire – jelentette be Facebook-videójában Nagy István agrárminiszter az Aszály-veszélyhelyzeti Operatív Törzs javaslata alapján hozott kormányzati döntést, ami egy intézkedéscsomag része.

A tárcavezető vasárnap reggeli közlése alapján az agrárium gyors megsegítésére öt pontból álló intézkedési tervre tett javaslatot az operatív törzs, mivel “Magyarországot történelmi aszálykár sújtja”, a termelőket pedig minden eszközzel támogatni kívánják ebben a rendkívüli helyzetben. A tárcavezető szerint július végére a tavaly ősz óta tartó csapadékhiány miatt az ország területének döntő többségén súlyos vagy nagyfokú aszály alakult ki.

Az operatív törzs javaslatai:

  • Hitelmoratórium 2022 szeptemberétől 2023 év végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszköz hiteleire.
  • A bajba jutott állattartók számára 3 milliárd forint összegű takarmányszállítási támogatási keretet biztosítanak.
  • A mezőgazdasági területek öntözését kiszolgáló állami öntözőművek energiaköltségének növekedése miatt 1,4 milliárd forint többlettámogatást adnak.
  • A termelők rendkívüli vízhasználati igényükre vonatkozó kérelmeiket újból benyújthatják, és az igényeket a hatóság automatikusan engedélyezni fogja.
  • Felgyorsítják a biztosítók az aszálykárok felmérésére és az aszálykárokra megítélt összegek kifizetését, így a bejelentéstől számított 14 nap alatt folyósítani kell az összeget.