Címlap Gazdaság Kezdhetünk sz...
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy szerda este megjelent rendelettel új adót vezettek be a megtakarításokra. Ennek értelmében a mostani 15 százalékos kamatadó mellett még egy 13 százalékos szociális hozzájárulást (szocho) is fizetni kell a megtakarításokból származó jövedelem után.

Az emelés azt jelenti, hogy csaknem a duplájára nő a megtakarításokra kiszabott adó mértéke. A Magyar Közlönyben megjelent rendelkezés mindenféle kamatból származó jövedelemre kiterjed. A napi.hu szerint mindössze két kivétel van a szabályozás alól:

az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelem, valamint az állampapírok.

A rendelet július 1-jén lép életbe. Az, hogy a szochót mikortól kezdve kell megfizetni, a megtakarítás típusától függ.

  • A hitelintézeti betétek, fizetési számlák kamatjövedelmét nézve a szocho a rendelet hatálybalépését követő időszakra járó kamatra, lekötött betét esetében pedig a 2023. június 30. napja után lekötött betét kamatára vonatkozik.
  • Kötvények, befektetési jegyek esetén a hatálybalépés után megszerzett értékpapír kamata után kell fizetni az adót. A nyereménybetétre kisorsolt tárgynyeremény vagy értékpapír esetén szintén a hatálybalépés utáni időszakot kell figyelembe venni.
  • Megtakarítási célú életbiztosításoknál ugyancsak a hatálybalépés után kötött szerződéseknél kell fizetni a szochót. Foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatók esetén pedig a rendelet hatálybalépését követő időszakkal arányos rész után kell megfizetni az új adóterhet.

A 13 százalékos szocho bevezetésével két célja lehet a kormánynak: egyrészt a lakossági állampapírok irányába terelnék a lakossági megtakarításokat, másrészt növelni szeretnék a költségvetési egyensúlyt, azaz az állam bevételeit.