Címlap Gazdaság Ki vágja át a...

Ki vágja át a szalagot? Aktív politikusok veszik át a régiós gazdaságfejlesztést

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Teljesen átvariálja a gazdaságfejlesztési zónaprogramot a kormány – derült ki már napokkal ezelőtt, de hivatalosan most erősítette meg Gulyás Gergely. A miniszter a mai Kormányinfón elárulta azt is, a korábbi szakemberek helyett kik veszik át a területeket – egyebek mellett a Dél-Dunántúlon is.

A zónaprogram felelősei ezentúl mindannyian politikusok, sőt aktív, megválasztott országgyűlési képviselők lesznek.

Mindezt így adta elő Gulyás:

A Dél-Dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa – az eddig ebben a funkcióban tevékenykedő Mikes Éva veterán fejlesztéspolitikus helyett – Móring József (Fidesz, Somogy megye 3. választókerület) országgyűlési képviselő lesz, aki 2002 óta tagja a Parlamentnek.

Nem mindegy, hogy kié a “siker”

Lapunk úgy tudja, hogy a kormányzati döntés mögött több ok húzódik meg. Egyrészt az elmúlt években nagyon komoly – ám a nyilvánossággal kevéssé ismertetett – anyagok születtek, olyan konkrét gazdaságfejlesztési tervek, amelyek egyik legfontosabb különlegessége, hogy egymásra építik az adott térségek fejlesztési terveit, amelyek így nem egymás konkurenciái, hanem szövetségesei lehetnek.

Ez egy nagyon aprólékos szakmai feladat volt; politikai szinten viszont “nem eladható” jelenlegi formájában, ugyanis “túlságosan szakmai”, több száz oldalas konkrét tanulmányokról és cselekvési tervekről van szó, tele számokkal.

A vidéki Magyarországon különösen erős szavazói bázissal rendelkező fideszes kormánynak érdeke, hogy a leendő fejlesztések “politikai hasznát” maga a Fidesz húzza be; ezt pedig úgy tudják elérni, ha a kormánynak készült szakmai anyagokat, projekteket helyben ismert és megválasztott fideszes képviselők gondozzák, akik arcai lesznek a sikernek,

ha már a Fidesz-kormány áll a fejlesztések mögött – magyarázta egy belső forrásunk.

Egy másik informátorunk szerint egyébként kétséges, hogy mikor lehet bármi is a gazdaságfejlesztési zónaprogramokból, ugyanis több mint 800 milliárd forintnyi beruházást, fejlesztést ütemez át a kormány. Ez utóbbiról a Kormányinfón is szó volt.

Úgy tudjuk, legjobb esetben a ciklus második felében indulhat meg a látványos építkezések ideje, de még az sem kizárt, hogy csak 2025-ben – a háború okozta gazdasági válság nagyságától függően.