Címlap Gazdaság Kiléptetik az...

Kiléptetik az önkormányzatokat és a cégeket a rezsivédelemből: mi vár Pécsre?

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Kossuth rádióban árulta el Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, hogy “a rezsivédelemből ki kell lépniük az önkormányzatoknak és a gazdálkodó szervezeteknek, így az a jövőben újra csak a családoknak marad elérhető. Szerinte a rezsicsökkentési szabályok eredetileg is a családoknak szóltak, a kormány a koronavírus-válság miatt döntött úgy 2021 végén, 2022 elején, hogy abba az önkormányzatok, valamint a kis- és középvállalatok is beléphessenek.

A kis- és középvállalatok, valamint az önkormányzatok jelentős része ki tudja termelni a nagyobb energiaszámlákat

– tette hozzá.

Mibű?

Az önkormányzatokat váratlanul érte a bejelentés. Nem is annyira optimista számos városvezető, mint a miniszter, köztük például a fideszes Cser-Palkovics András, Székesfehérvár első embere sem. Ő ugyanis az ATV-nek azt mondta, azzal számol, hogy a városnak évente 2-3 milliárdos többletköltséget jelent majd, ha kiesik a rezsivédelemből.

„A közvilágítás nem a polgármesternek szól, meg nem űrlényeknek szól, hanem az adott településen élő embereknek, családoknak. Nyilván jólesett volna, ha vannak egyeztetések és például látjuk, hogy milyen számítás alapján mondta a miniszter úr azt, hogy ezt az önkormányzatok mindegyike ki tudja maga gazdálkodni. Én ebben kicsit borúlátóbb vagyok”

– fogalmazott Cser-Palkovics András, aki ezzel még nem fejezte be.

„El tudom fogadni, hogy rendkívüli helyzetben szükség van rendkívüli intézkedésekre, de fontos látni, hogy ez ugyanúgy érinti a magyar embereket és magyar családokat, hiszen nekik biztosítjuk ezeket a szolgáltatásokat, és fontos lenne, hogy a másik oldalon az állam lehetővé tegye számunkra, hogy a bevételeinkhez hozzájuthassunk. Innentől kezdve nincs lehetőség a kkv-k adókedvezményére, mert abból lehet finanszírozni ezeket a kiadásokat. Fontos, hogy hozzányúlhassunk a díjainkhoz és a veszélyhelyzet e tekintetben véget érjen és lehetőségünk legyen bevételi oldalon is valamit tenni” – fejtette ki a polgármester.

Hogyan érinti ez Pécset?

Igyekszünk kideríteni, hogy Pécset hogyan érinti majd a miniszter bejelentése, illetve az, ha “kilép a rezsicsökkentésből” a város. Amint hivatalos információhoz jutunk, megírjuk.