Címlap Gazdaság Nem hívta meg...

Nem hívta meg a Hanon Pécs polgármesterét a gyáravatásra!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Amint arról a Pécs Aktuál beszámolt, az egyik legnagyobb dél-koreai autóipari beszállítónak számító Hanon Systems 20 ezer négyzetméteres pécsi gyárát avatták fel hivatalosan is csütörtökön. A csaknem 11,5 milliárd forintos, zöldmezős beruházáshoz az állam 2,5 milliárd forint támogatást nyújtott, a gyár a Déli Ipari Parkban épült fel, de nem az önkormányzat, hanem az állam területén.

Fotó: MTI/Kiss Dániel

A cég még az előző városvezetés idején választotta Pécset, és egy ideje már minden elkészült, de most tartották meg az “ünnepélyes” gyáravatót, amire Szijjártó Péter egyenesen Üzbegisztánból repült ide.

Többeknek feltűnt azonban, hogy Péterffy Attila polgármester nem volt ott az eseményen, ami minimum szokatlan.

Lapunk utánajárt, hogy miért nem tűnt fel a gyár avatásán Pécs első embere. Megbízható forrásból úgy értesültünk, azért, mert nem hívták meg a dél-koreaiak.

Az ilyenkor szokásos protokoll szerint – magyarázták forrásaink – a gyár kezdeményezi a sajtóeseményt, amelyre a fontosnak gondolt szereplőket meg is hívja. Mivel erre a külügyminisztert is meginvitálták – hiszen abban, hogy a gyár Pécsre települt, Szijjártónak és Páva Zsolt volt pécsi polgármesternek, valamint Decsi István pécsi gazdasági ügyekért felelős egykori alpolgármesternek, most a PTE kancellárjának komoly szerepe volt – a külügy további vendégeket hívhatott meg. Így került a rendezvényre Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke – illetve szintén volt pécsi alpolgármester – és Kővári János Fenntartható Városfejlesztési biztos, valamint Mikes Éva, a Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa. A szereplők Őri László posztjában jól látszanak:

Mi úgy tudjuk, ekkor derült ki, hogy a gyár vezetése nem szólt a jelenlegi pécsi városvezetésnek; az eseményről Őri Lászlótól értesültek, két nappal a gyáravató előtt. Péterffy Attila végül – mivel nem hívták – nem ment el, de az önkormányzat részéről ott volt Nyőgéri Lajos alpolgármester. Hogy miért nem Ruzsa Csaba, gazdasági ügyekért felelős alpolgármester ment el, azt nem tudtuk meg, lehetséges, hogy más programja volt akkor.

Miért nem szóltak a polgármesternek a dél-koreaiak?

Ez fontos kérdés, ezért hivatalosan is megpróbáljuk kideríteni a cégtől, egyelőre ugyanis csak meg nem erősített információk jutottak el hozzánk ezzel kapcsolatban. Eszerint a cég egyszerűen azoknak akart köszönetet mondani, akik fontos szereplői voltak annak, hogy Pécsett épülhessen fel a gyár. Mindezek mellett kaptunk olyan információt is, hogy nem jó a viszony a cég vezetése és a pécsi polgármester között, “félresikerült egy korábbi egyeztetés” – magyarázták forrásaink. Hogy ez valóban így történt-e, azt egyelőre mi nem tudjuk megerősíteni, de erre is igyekszünk beszerezni a cég hivatalos álláspontját.

Amint sikerül, beszámolunk róla.

Mit keresett ott Kővári János?

A gyáravatás másik furcsasága – Péterffy távolmaradása mellett – Kővári János köszöntője volt, aki lényegében Pécs nevében szólalt fel. Feltételezések szerint az önkormányzati képviselő, illetve fenntartható városfejlesztési biztos lesz a jobboldal országgyűlési képviselőjelöltje jövő tavasszal. Erre az információra elsőként a Pécs Aktuál kérdezett rá nála júliusban. Akkor azonban Kővári megkerülte a választ.

A Pécs Aktuál úgy tudja, voltak tárgyalások Kővári esetleges 2022-es indulásáról, de a végső döntés egyelőre nem született. Annál is inkább, mivel Kővári nem Fidesz-tag, ezért ahhoz, hogy függetlenként, de fideszes és/vagy KDNP-s támogatással indulni tudjon, kell a pártok elnökségének jóváhagyása. Erre pedig január körül lehet számítani – forrásaink szerint.