Kővári: Leülök a pécsi városvezetéssel, mert ezekben az ügyekben nem ellenfelek vagyunk!

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egyre csak “szaporodnak” a fejlesztési biztosok a környéken, amit lehet tekinteni jó jelnek is akár, mert mutathatja azt, hogy a térség végre az eddigieknél komolyabb segítséget és odafigyelést kaphat kívülről. A segítség pedig ráfér a megyére, évtizedes lemaradást kellene behozni, ez pedig kormányzati akarat és támogatás nélkül nem igazán fog menni.

Legutóbb Kővári Jánost nevezte ki a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke a megye fenntartható fejlesztésért felelős biztosává a napokban. Kíváncsiak voltunk a korábbi, hivatalos tájékoztatáson túl még számos kérdésre a kinevezésével és a feladataival kapcsolatban, ezért – elfoglaltságai miatt – írásban küldtünk kérdéseket a politikusnak.

Pontosan mi lesz a feladata és hogyan tervezi azt ellátni a pécsi képviselősége mellett?

Egész pontosan Fenntartható Városfejlesztési biztosnak neveztek ki, amely folyamat az uniós értelmezés szerint Pécs, Mohács és Komló területét érinti, de ezek térségét is.

A feladatom, hogy ezen városok fejlesztési tervei megalapozottak legyenek mind gazdasági, mind társadalmi, mind ökológiai szempontokból és hozzájáruljanak a megye által vállalt indikátorokhoz.

Mindemellett e folyamatokhoz tartozó szemléletformálási programokat is fogunk folytatni.

Kap ezért díjazást? Ha igen, mennyit és kitől?

A közgyűlés bruttó 350 ezer forint díjazást állapított meg. Csak összehasonlításképpen a pécsi városvezetés Nemes Balázs (Momentum) innovációs  biztosnak 500 ezer forintot, Török Ottó (MSZP) sportberuházásokért felelős biztosnak havi 1 millió forintot ad havonta sokkal kisebb feladatokért.

Kritikusai szerint ez a pozíció “csak” politikai, hogy önnek könnyebb legyen kampányolni. Önt emlegetik ugyanis jelöltként a 2022-es választásokkal kapcsolatban Mellár Tamás körzetében. Hogyan kommentálja ezeket a véleményeket?

A megye vezetése egy szakmai feladattal bízott meg, amelyet az elmúlt 10 év pécsi fejlesztéseiben végzett hasonló tevékenységem alapozott meg. Csak emlékeztetőleg a teljesség igénye nélkül: az új vásárcsarnok projektje, Tüskésréti szabadidőpark, Biogázüzem, napelemparkok, e-buszok és biciklik, épületenergetikai fejlesztések, zöld iskola és óvoda programok, civil programok, szociális városrehabilitációs programokban közreműködtem.

A hivatalos közlemény szerint “Pécs városa mellett Mohács és Komló városa is megkapja azt a lehetőséget, hogy önálló fejlesztési keretből valósítsa meg a helyben fontosnak tartott beruházásokat. A következő egy évben Kővári János, Baranya megye fenntartható városfejlesztésért felelős biztosaként fog dolgozni azért, hogy segítse ezeket a városokat abban, hogy a következő hét éves fejlesztési időszak nyertesei lehessenek”. Mekkora keretről van szó az egyes városok esetében? Mennyi pénzt és meddig kell felhasználni? Mi ezeknek a forrása, és ki mire pályázott?

Csak TOP-forrásból

Pécs 22 milliárdot, Komló 4,5 milliárdot, Mohács 3,5 milliárdot fordíthat fejlesztésekre, de ezekhez még jönnek ipari park és humánerőforrás fejlesztések, közel 10 milliárdért, s persze más forrásokra is lehet számítani.

De előbb meg kell ismerkedni a városok elképzeléseivel. A következő hetek erről szólnak majd.

Tervezi-e, hogy leül egyeztetni Péterffy Attilával, vagy Ruzsa Csabával? Ha igen, mikor?

Természetesen. Ezekben az ügyekben nem ellenfelek vagyunk. Pécs érdeke, hogy közös elképzeléseink legyenek, amelyek a város fenntartható fejlődését szolgálják majd. Eddig is sokat lobbiztam a városért, ezután is megteszem..

Sok mindent elmondott már Őri László a megye fejlesztési irányairól az önt is bejelentő sajtóanyagban. Ön hogyan látja, mi az, amire érdemes koncentrálni a következő években és miért éppen azokra?

A legfontosabb, hogy a megye és települései összehangolják fejlesztéseiket. Például egy repteret nem Pécsnek építünk, hanem a megyének, sőt a régiónak. De az autópálya-fejlesztések vagy a gazdaságfejlesztés, akárcsak az energia- és élelemellátás vagy épp a turizmus is összeköt minket.

Eddig mindenki a maga útját járta. Együtt többre megyünk!

Pécsnek a gazdaság melyik szegmenségében látná a kiugrási lehetőségét és miért?

Pécs gazdasága sokszínű, de főleg azon ágazatok tudnak majd fejlődni, amelyekhez elegendő munkaerő, emberi és természeti erőforrásunk van. Jó esélye van a körkörös gazdaság, a turizmus vagy épp az egészségipar fejlesztésének, mert ezekhez mindenünk megvan. Persze itt is többszereplősnek kell lenni. Össze kell hangolni a szakképzési, egyetemi képzéseinket a beszállítói kapacitással és a földrajzi adottságokkal. Szép munka lesz!

2010 és 2019 között miért nem lépte meg ezeket az Ön tudomása szerint az előző városvezetés?

Számos területen történt előrelépés. 2017-től jöttek is az eredmények 3 év alatt 3 milliárddal nőtt az iparűzési adó, átvészeltük még a pandémiát is. Persze itt nem szabad megállni.

El kell érnünk az ország régióközpontjainak a mezzoszintjét a következő 5 évben. Ehhez legalább még egyszer ekkorát kell növekedni.

Fontos azonban, hogy ne a multiktól várjuk csak a csodát, a helyi kkv-k legalább ilyen potenciált jelentenek és több lábon állást is.
S persze mindez a kormánnyal való szoros együttműködéssel lesz csak eredményes.

Előző sztori

MEGVAN A MÁSODIK: Milák Kristóf utcahosszal győzött!

Következő sztori

Bodnár Imre: Én csak nyerhetek!

Pécs Aktuál rádió
Best FM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1