Címlap Gazdaság Pécs elbukta,...

Pécs elbukta, Kaposvárhoz tartozik majd a város szemétszállítása nyártól!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem sikerült megfelelő minőségben elkészíteni Pécsnek a pályázatot, ezért városunk helyett Kaposvár végzi majd a regionális hulladékkezelést nyártól - tudta meg a Pécs Aktuál.

A Magyar Állam tavaly nyáron jelentette be, hogy a MOL Nyrt. nyerte a hulladékkoncessziós pályázatot. Ennek értelmében 2023. július 1-jétől kezdve 35 évig a MOL lesz a felelős az évi mintegy 5 millió tonna magyarországi települési szilárd hulladék begyűjtéséért és kezeléséért.

A MOL többek között azt vállalta, hogy következő 10 évben mintegy 185 milliárd forint értékben hajt végre beruházásokat, és öt év alatt felépít egy új, évente minimum 100 000 tonna települési szilárd hulladék energetikai hasznosítására alkalmas létesítményt. A MOL vállalta, hogy 2040-ig a hazai települési hulladék jelenlegi, 32%-os újrahasznosítási aránya eléri a 65 százalékot, a hulladéklerakókba kerülő hulladék arányát pedig 10 százalékra csökkenti a jelenlegi 50%-ról.

A cég január elején jelentette be, hogy a hulladékgazdálkodási koncesszióért felelős cégének a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. lesz a neve.

Zavaros leváltás és kinevezés

Pécsett eddig a Dél-Kom Kft. felelt a hulladékért. A BIOKOM alá tartozó cégben azonban tavaly furcsa mozgásokat lehetett tapasztalni: zavaros módon cserélték le az addigi cégvezetőt egy olyan emberre, aki Péterffy Attilával dolgozott együtt a hőerőműben korábban.

Az új vezető pedig azonnal új embereket vett fel a céghez, de hogy kiket, miért, mi alapján és mennyiért, azt közérdekű adatigénylésünk ellenére sem árulták el.

Amint azt a Pécs Aktuál megtudta,

Pécsnek nem sikerült megfelelően pályáznia, ezért a MOL Kaposvárt jelölte ki a regionális hulladékkezelőnek, így Pécs (vagyis a Dél-Kom) csak alvállalkozó lehet majd.

Erről a városvezetés egyelőre hallgatott, de pár napja a PécsTV-ben mindezt sikerként próbálta eladni Péterffy Attila egy félmondatban.

„Alakultak úgy a kormányzati, városi relációk, hogy akár még a Dél-Kom is ma már állami kézben lehetne, de nem engedtük” – magyarázta a polgármester.

Amint azt lapunk megtudta a MOL-tól, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. nyilvánosan meghirdetett tenderen választotta ki a kaposvári KHG Konzorciumot, a cég 2023. július 1-től elvégzi a lakossági hulladék begyűjtését a dél-dunántúli régióban, továbbá együttműködik a jelenlegi közszolgáltatói körrel. 

A kiválasztás szempontjai a régióban nyújtandó műszaki szolgáltatási ajánlat, működési fejlesztésekre tett ajánlatok és a tevékenység finanszírozását jelentő árajánlat volt. A pályázatok között a régió megszervezésére tett műszaki koncepcióra kiemelt figyelmet fordított a MOL.

A fenti feltételek alapján választotta ki a MOHU a KHG Konzorciumot – magyarázták a Pécs Aktuál kérdésére.

Amint azt megtudtuk, a MOHU a regionális szolgáltatón, továbbá annak közreműködőin keresztül végzi majd hulladékgazdálkodási tevékenységét, vagyis a szolgáltatók július 1-től ugyanúgy elviszik a lakossági hulladékot, mint korábban. A régiókoordinátorhoz tartozó régiós hulladék gyűjtésének megszervezése tartozik a KHG-ZKN konzorcium feladatkörébe. A régiókoordinátorok és közreműködőik a hulladékot csak gyűjtik és szállítják és ezt követően átadják a kezelők részére, de a kezelést nem ők fogják végezni.

Rákérdeztünk arra is, hogy ezentúl Kaposvár joga lesz az, hogy a helyi hulladékszállító és kezelő céggel megegyezzen? Azaz, elképzelhető az is, hogy az eddigi BIOKOM-Dél-Kom Kft. helyett más cég végzi majd el a pécsi feladatokat? A MOL válaszában azt közölte, hogy a régiókoordinátorok közreműködőivel a MOHU szerződik a közszolgáltató alvállalkozói feladatellátás biztosítására, velük a szerződéses tárgyalás folyamatban van.

A jelenlegi hulladékgazdálkodási rendszer nem fenntartható, nagyon széttöredezett, amely nem hatékony. Az új rendszer egységes, kapacitásban és koordinációban is megfelelő szakmai háttérrel rendelkező, transzparens, európai szintű, jelentős beruházásokkal fejlesztett területet eredményez. A hatékonyság, központi irányításból adódó továbbfejlesztése az iparág minden szereplőjének érdekét szolgálja. A mostani megállapodások is ezt az alapcélt támogatják - közölte még érdeklődésünkre a MOL. 

A témát folytatjuk hamarosan, mert kíváncsiak vagyunk az önkormányzat álláspontjára is, amelyet önálló cikkben szeretnénk bemutatni.