Címlap Gazdaság Titkolja a vá...

Titkolja a városi cég, hogy miért, hova és miből vesznek fel rengeteg embert, miután lecserélték a cégvezetőt egy „hőerőművesre”!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kirúgták a cégvezetőt a Dél-Komtól, most hét embert vennének fel a városi céghez – írtuk meg egy héttel ezelőtt. Mindez azért volt hír, mert meglehetősen fura körülmények között váltak meg az eddigi cégvezetőtől, akinek a munkájával semmi baj nem volt, sőt: a nyilvánosan elérhető adatok szerint kiválóan végezte a dolgát.

A Pécs Aktuál egy hete rákérdezett arra a cégnél, hogy

  • ki ez a hét ember,
  • milyen munkát fognak végezni,
  • mi indokolta a felvételüket,
  • milyen pályázat, vagy kiválasztási folyamat és
  • milyen referenciák alapján kerülhetnek pozícióba, illetve
  • mennyibe fognak kerülni,

de mindeddig nem akarták megválaszolni ezeket a kérdéseket.

Lapunk ezért kénytelen lesz közérdekű adatigénylést benyújtani, hiszen a cég közpénzből gazdálkodik, így pedig kötelességük információkat adni, hogy mire használják fel a közösség forintjait.

Fura kirúgás

Elsőként számolt be arról a Pécs Aktuál, hogy vezetőcserét hajtottak végre a Biokom alá tartozó Dél-Kom Kft. élén az elmúlt hetekben;

az eddigi cégvezető helyére egy exhőerőművest, Skutnik Tibort vették fel, aki a pécsi erőmű tüzelőanyag-beszerzését végző Pannon-Biomassza Kft. műszaki vezetője volt 2015-ig. Vagyis akkoriban, amikor Péterffy Attila vezette az erőművet.

Úgy tudjuk, Skutnik magasabb bérrel és prémiumlehetőséggel kerülhetett a céghez elődjéhez képest.

“MINDEN ÁRON MEG AKARTAK TŐLEM SZABADULNI, MERT ÉN VOLTAM AZ EGYETLEN “NARANCSOS” A CÉGVEZETÉSBEN. INNENTŐL FOGVA NINCS KONTROLL”

– kommentálta elbocsátását korábban Mayer Edit, a volt cégvezető.

Úgy tudjuk, a cég megajánlotta a közös megegyezéssel történő szerződésbontást az asszonynak, de ezt ő lelkiismereti okok miatt nem fogadta el. Az asszony munkájával nem volt probléma, sőt: a céget jól vezette a nyilvánosan elérhető dokumentumok alapján.

Mayer Edit leszögezte azt is, hogy ebben a félévben – decemberig – különösen nem mindegy, hogy milyen a cégvezetés: költ-e vagy tartalékol. December után ugyanis sokkal kötöttebbek lesznek a cég lehetőségei szerinte.

Most úgy néz ki azonban, hogy

TARTALÉKOLÁS HELYETT INKÁBB AZ ÚJ VEZETŐN KÍVÜL MÉG HÉT ÚJ EMBERT AKARNAK FELVENNI A CÉGHEZ.

Haverok sportállásban?

Megírtuk azt is, hogy egyáltalán nem szokatlan, ha egy új vezető hozza a saját embereit is; persze, hogy „minőségi csere” történik-e, az kérdéses, és csak idővel derül ki, hogy megérte-e a cégnek, vagy inkább ráfizettek. Hogy erről van-e szó ebben az esetben is, azt csak feltételezni lehet egyelőre. 

Felmerült az is, hogy „haverok érkezhetnek sportállásba” a városi céghez, ahol egy több éve együtt dolgozó, kipróbált csapat végezte eddig a munkát. Ezt a teóriát erősíti, hogy a volt cégvezető szerint semmi nem indokolta korábban, hogy ekkora létszámban vegyenek fel új munkavállalókat; ráadásul minden forintot be kellett osztani, és noha volt mozgástere a cégvezetőnek, ő a spórolás, tartalékolás híve volt. Talán ez is lehetett vele a probléma, lehet, hogy „túl szigorúan” fogta a pénzt – találgatott.

"Sportállások", vagy "haveri álláshelyek" nem ismeretlenek a politika világában, ezek azok a "munkavállalók", akik valamiféle szolgálatot tettek, vagy tehetnek a politikai döntéshozóknak, ezért hálából munkát - pénzt - kapnak valamelyik városi cégnél. Ez a fideszes városvezetés alatt sem volt ismeretlen gyakorlat Pécsett; sőt akadtak önkormányzati képviselők is, akik eközben városi cégekben helyezkedtek el. Ez most is így működik: 

a Kulturális Bizottság elnöke, P. Horváth Tamás egyben a ZSÖK Nkft. munkavállalója is. Vagyis kvázi a saját főnökének a főnöke, miközben a beosztottja. 

Ezt a helyzetet egyébként a kulturális gigacég előző cégvezetője nehezen is viselte, panaszkodott is P. Horváthra rendesen, de mondott ugyanakkor pozitív példát is a politikából érkező másik munkatárs, a jobbikos Gyimesi Gábor esetében. Tehát önmagában a "politikai haverok" nem biztos, hogy rossz munkát végeznek, viszont előnyt élvezhetnek a piacról érkezőkkel szemben, kapcsolataik miatt.