Címlap Gazdaság Szemétdíj: jö...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Júliustól az egész országban elindul az új hulladékgazdálkodási rendszer. Nem sikerült megfelelő minőségben elkészíteni Pécsnek a pályázatot, ezért városunk helyett Kaposvár végzi majd a regionális hulladékkezelést nyártól – tudta meg a Pécs Aktuál.

A Magyar Állam tavaly nyáron jelentette be, hogy a MOL Nyrt. nyerte a hulladékkoncessziós pályázatot. Ennek értelmében 2023. július 1-jétől kezdve 35 évig a MOL lesz a felelős az évi mintegy 5 millió tonna magyarországi települési szilárd hulladék begyűjtéséért és kezeléséért.

Kaposvár jobb pályázatot adott be, így ők végzik majd a régiós vezetést, Pécs csak alvállalkozó lehet. Péterffy Attila szerint nem hibáztak, hanem politikai döntés született.

Júliustól az új rendszerrel együt bevezetik a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert – jelentette be az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára.

Raisz Anikó ismertette: az új koncessziós modellben az állam helyett egy magánvállalat, a Mol hulladékgazdálkodási vállalata, a MOHU MOL Zrt. fogja végezni a hulladékgazdálkodást.

Júliustól ők veszik át, gyűjtik, szállítják és előkezelik majd a lakosságtól, intézményektől, gazdálkodó szervezetektől származó, nagyjából évi 5 millió tonna hulladékot, a lakossági díjak nem változnak.

Bár Magyarország az elmúlt években nagy lépéseket tett a hulladékgazdálkodás fejlesztésére, és több mint duplájára nőtt az újra feldolgozott hulladék aránya, szeretnék még tisztábbá, zöldebbé tenni az országot. Ezért júliustól az Európai Unió irányelveinek és elvárásainak megfelelően bevezetik a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert – mondta.

Az államtitkár szerint a vonatkozó uniós irányelv arról szól, hogy a környezetszennyező termékek gyártóinak a „szennyező fizet” elve alapján díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére. Az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben a termékek gyártói viselik a pénzügyi felelősséget a hulladékkezelésért a termék teljes életciklusa során.

Ez a csomagolásokat, egyes egyszer használatos műanyagtermékeket, elektromos és elektronikus berendezéseket, elemeket és akkumulátorokat, gépjárműveket és gumiabroncsokat, irodai és reklámhordozó papírokat, sütőolajat és -zsírt, bizonyos textiltermékeket és a fabútorokat érinti. A szennyező tehát többet fog fizetni a hulladéka elszállításáért, kezeléséért, megsemmisítéséért vagy újra felhasználásáért

– ismertette.

A jelenlegi termékdíjas rendszer részben kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerré alakul majd át, és a „szennyező fizet” elv alapján emelt díjfizetési kötelezettséget jelent az érintett vállalatoknak. A gyártóknak és forgalmazóknak ez nem új, ezt már tudják, és április 1-je óta regisztrálhatnak a MOHU elektronikus ügyintézési felületén – jelezte.

(MTI)