Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pécs helyett Kaposvár végzi majd a regionális hulladékkezelést nyártól, miután elhappolta a lehetőséget városunk elől – tudta meg a Pécs Aktuál. A részleteket ebben a cikkünkben írtuk meg tegnap:Szerettük volna bemutatni a pécsi városvezetés, illetve a Biokom (Dél-Kom) álláspontját is, de nem reagáltak kérdéseinkre.

Iparági forrásokból megtudtuk, Pécs nemcsak presztízsmeccset veszített ezzel, hanem annál sokkal többet. Az, hogy Kaposvár beelőzte Pécset, egyebek mellett azt is jelentheti, hogy Pécsre hozhatják a somogyi megyeszékhely szemetét, és jelentheti azt is, hogy a pécsiek befizetett szemétdíja nem a város, hanem Kaposvár (pontosabban a MOHU) kasszáját gyarapítja majd.

És Pécs mint alvállalkozó kaphat majd valamennyi pénzt Kaposvártól (vagyis tulajdonképpen a MOHU-tól) a rábízott feladatokért cserébe. Mindez azt is jelenti, hogy az állam

piacosítja az iparágat, Pécs pedig kimarad a buliból, mert csak alvállalkozó lehet, vezető nem!

Magyarországon hat régiós céget (konzorciumot) választott ki a MOL, ez a Dél-Dunántúl esetében a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (KHG) vezetésével felálló konzorcium lett; noha hosszú évtizedekig Pécsen a Biokom egyértelműen szakmailag felkészültebb és innovatívabb cég képét mutatta somogyi kollégáinál.

Nyártól tehát Kaposvár lesz a régiós vezető, ott döntik el, hogyan szórják majd szét a hulladékot a régiós lerakók között a hatékonyabb khasználás miatt – így például a pécsit is felhasználva.

A szemét nagy üzlet, de sokkal több is annál

A magyar állam tavaly nyáron jelentette be, hogy a MOL Nyrt. nyerte a hulladékkoncessziós pályázatot. Ennek értelmében idén július 1-jétől kezdve 35 évig a MOL lesz a felelős az évi mintegy 5 millió tonna magyarországi települési szilárd hulladék begyűjtéséért és kezeléséért.

A MOL többek között azt vállalta, hogy a következő 10 évben mintegy 185 milliárd forint értékben hajt végre beruházásokat, és öt év alatt felépít egy új, évente minimum 100 000 tonna települési szilárd hulladék energetikai hasznosítására alkalmas létesítményt. A MOL vállalta, hogy 2040-ig a hazai települési hulladék jelenlegi 32%-os újrahasznosítási aránya eléri a 65 százalékot, a hulladéklerakókba kerülő hulladék arányát pedig 10 százalékra csökkenti a jelenlegi 50%-ról.

Pécsett eddig a Dél-Kom Kft. felelt a hulladékért. A BIOKOM alá tartozó cégben azonban tavaly furcsa mozgásokat lehetett tapasztalni: zavaros módon cserélték le az addigi cégvezetőt egy olyan emberre, aki Péterffy Attilával dolgozott együtt a hőerőműben korábban. Ő azonnal elkezdte felduzzasztani a céget emberekkel, de hogy miért, miből, mekkora fizetésekért és mi alapján, azt nem árulták el.A PTE átvette volna a pécsi céget, de a városvezetés kikosarazta az egyetemet

Tavaly egyébként a PTE indítványozta, hogy átveszik a Dél-Kom Kft.-t. Hasonló modellben gondolkodtak ugyanis, mint ami a Pannon Egyetemen is működik komoly sikerrel. Erre viszont nemet mondott a városvezetés, amire büszke Péterffy Attila, és sikernek tartja. Így beszélt erről a napokban:Ha nem mondtak volna nemet, akkor

Pécsen egy mélyen szakmai, politikától független tulajdonosa lehetett volna ennek az iparágnak. Az egyetem környezetvédelmi, városüzemeltetési oktatása, Pécs környezetipari pólus-projektje kapott volna egy nagyon komoly, saját cégben való képzési, oktatási és üzleti lehetőséget. Ez a MOL számára is értékes lehetett volna, mert egy hosszú távon is kiszámítható stratégiával működő céget láttak volna, utánpótlással. Ráadásul Kaposvár és Pécs nem versenytársak lettek volna ebben az esetben, hanem partnerek, együttműködő felek

– fogalmaztak forrásaink, akik szerint nem túl bonyolult átlátni, hogy az egyetem Pécs legnagyob foglalkoztatója, így pedig ami az egyetemet erősíti, az Pécset is erősíti. Szerintük ezért hozott különösen rossz döntést a pécsi városvezetés akkor, amikor erről a lehetőségről lemondott. (Egyes vélemények szerint hatalmas kockázatot vállalt a Tettye Forrásház esetében is a városvezetés – írtuk meg korábban, ugyanis iparági források szerint 24 hónapon belül beborulhat a cég – a szerk.)

Biztos jövőkép is lehetett volna

A MOL egyébként rengeteget segít a Pannon Egyetemnek, komplett tanszéket is működtetnek a mérnöki karon belül.

Akik ezen tanulnak, biztosak lehetnek abban, hogy a diploma megszerzése után nem a levegőben fognak lógni, hanem biztos munkahelyük és jövőképük lesz.

Ez pedig nemcsak az egyetemnek és a hallgatóknak előnyös, hanem annak a városnak is, amelyben élnek.

Nem adjuk fel a reményt, hogy a városvezetés és cége a BIOKOM-Dél-Kom megszólal az ügyben. Ha megteszik, beszámolunk róla.