Címlap Gazdaság Pécs is beszá...

Pécs is beszáll a Paks 2-be!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Dühös politikai támadások érték Páva Zsoltot azután, hogy 2018-ban azt mondta, „a paksi bővítésből Pécsnek is részt kell vállalnia”. 2020 januárjában az új polgármester, Péterffy Attila maga jelentette be: tárgyalt Süli Jánossal, a Paks 2. beruházásért felelős tárca nélküli miniszterrel, ráadásul nem előzmények nélkül. Eközben a PTE is azon van, hogy minél komolyabb részt hasítson ki a munkából.

Orosz tudósokat fogadott 2018 nyarán Páva Zsolt, akikkel a Paks 2-ről is beszélgettek.

A találkozón elhangzott az önkormányzati újság korabeli írása szerint, hogy a Paks 2 bővítés kapcsán több magyarországi egyetemmel is együttműködési szerződés készült, de a Pécsi Tudományegyetemmel folytatott megállapodást

kiemelten fontosnak tartják Pécs geopolitikai helyzete miatt.

Dühös politikai támadások sorozata érte az akkori pécsi városvezetést azért, amiért Paks 2-vel kapcsolatban lépéseket tett. Ezek a politikai támadások azonban elmaradtak idén, amikor az új polgármester, Péterffy Attila saját maga számolt be arról, hogy tárgyalni volt Süli Jánosnál, a Paks 2 beruházás tárcanélküli miniszterénél.

Vele arról tárgyalt, hogy milyen kapcsolódási pontok lehetnek a beruházás és Pécs városa között.

„A paksi találkozón kezdtük el feltárni a városunk és az erőműfejlesztés lehetséges együttműködési területeit. Jó hangulatban váltunk el, az egyeztetéseket folytatni fogjuk

– ígérte akkor a polgármester.

„Pécs sem maradhat ki a Paks 2-ből”

Ez a tárgyalás nem volt előzmény nélküli, hiszen nem sokkal a hivatalba lépését követően Péterffy Attila egyértelműen fogalmazott Paks 2-vel kapcsolatban közösségi oldalán. Akkor azt mondta:

„Amennyiben Paks 2 valóban megépül, az vitán felül fel fogja lendíteni a régió gazdaságát”, és „a fejlesztés pozitív hatásaiból Pécs sem maradhat ki”.

Hozzátette azonban, hogy „sem atomtemető, sem uránbánya nem épülhet Pécsett és Pécs közelében” és „Ennek az ára viszont semmiképp sem lehet a pécsiek egészségére és környezetére káros, atomtemető megépítése.”

Az más kérdés, hogy sem Péterffy Attilának, sem Páva Zsoltnak nincs és nem is lehetett beleszólása abba, hogy Pécs határain kívül mi és hova épül. Az ugyanis – sajnos, vagy szerencsére – nem a pécsiek hatásköre.

A PTE már szerződött

Az már tény, hogy együttműködési megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetem a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterrel 2019 májusában.

Hét területen folynak tárgyalások – tudtuk meg a PTE-től, ezek a kerítésen kívüli programokat érintik. Ilyen a nyelvi képzés, műszaki képzés, átképzés-továbbképzés, konfliktuskezelés és érzékenyítő programok, környezeti monitoring, társadalmi monitoring, egészségügyi ellátás tervezés.

A városvezetéssel is folyik egyfajta együttgondolkodás a Pécs-Pogányi Repülőtér fejlesztéséről és a vezetők között folyamatos a kapcsolat – erősítette meg az egyetem.

(Folytatjuk.)