Címlap Gazdaság Pécs volt gaz...

Pécs volt gazdasági alpolgármestere lehet a PTE új kancellárja?

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ám rajta kívül még legalább négy név forog, mégpedig nem is akármilyen nevek.

A váratlan hirtelenséggel megüresedett kancellári pozícióért máris komoly verseny folyik a háttérben. Sőt, igazából pontosabb lenne versenyeztetésről beszélni – tudta meg lapunk több forrásból. A “versenyzsűri” vezetője pedig maga az Információs és Technológiai miniszter, de ott ül még mellette természetesen az egyetem rektora és még sokan mások is.

Öt, vagy inkább csak négy név a tarsolyban

Lapunk úgy tudja, jelenleg egészen biztosan forog öt név a “rendszerben”, de csak négy lehetséges várományos neve van vagy lesz a döntéshozók előtt. Azért csak lesz, mert az új kancellári pályázatot még ki sem írták a pozícióra.

A Pécs Aktuál megbízható forrásból úgy tudja, ezek a nevek vannak terítékoen jelenleg:

  • dr. Papp Ildikó, a PTE, kancellária humánpolitikai igazgatója
  • Bogár Tamás – a kancellária megbízott vezetője; Jenei Zoltán helyettese. Ő irányítja most a kancelláriát, mert a volt kancellár már szabadságát tölti.
  • Decsi István – Pécs korábbi gazdasági alpolgármestere, a Német Gazdasági Klub (DWC) pécsi szekciójának vezetője
  • Lengvárszky Attila – a PTE oktatási igazgatója, a rektor “kabinetfőnökének” is nevezik, mert a Rektori Kabinetet is vezeti
  • Vári Attila – Pécs korábbi független, de Fidesz-támogatott polgármester-jelöltje, a PSN Zrt. egykori vezetője.

A kiválasztás szempontjai

Papp Ildikót és Lengvárszky Attilát forrásaink a rektor jelöltjeinek tartják – nem nehéz kitalálni, hogy miért. Évek óta szoros kapcsolat fűzi őket össze, kipróbált munkatársak. Ez viszont nem biztos, hogy a végső döntésnél előny lesz, talán éppen fordítva.

Bogár Tamás szintén azért lehet esélyes, mert évek óta helyt áll és jól ismeri a kancellária működését, a különféle, folyamatban lévő projekteket. Ám ez a látszólagos előnye a hátránya is, amennyiben igaza lesz forrásunknak.

Úgy tudjuk, Vári Attila esélytelen a pozícióra. Elsősorban azért, mert nem is szándékozik elindulni érte. Neve azért bukkant fel – informátorunk szerint, mert “bejáratos Orbán Viktorhoz”. A helyzet viszont az, hogy az összeesküvés-elméletek dacára a miniszterelnöknek vannak fontosabb ügyei is, mint a leendő pécsi kancellár személye – magyarázta egy másik, budapesti forrásunk. Ő megerősítette azt is, hogy

elsősorban az Információs és Technológiai Minisztérium (ITM) az, vagyis Palkovics László miniszter, aki meghatározó súllyal veheti ki részét a döntésből.

Évek óta komoly erőfeszítéseket tesz a tárca azért, hogy a magyar felsőoktatás piaci, gazdasági szempontból is versenyképes legyen. Mindezek mellett pedig a PTE több tízmilliárdos fejlesztési források felett diszponálhatott és fog is a jövőben a tervek szerint, amelyek szorosan összefüggnek regionális gazdasági célokkal. És ez az, amiért Decsi Istvánt tartják a legesélyesebbnek forrásaink.

A “láthatatlan” tárgyaló ember

Decsit a “láthatatlan alpolgármesternek” nevezték 2016 és 2019 között Pécsett. Ennek az volt az oka, hogy alpolgármesterként szinte sosem engedett a média csábításának, szereplés helyett inkább a háttérben tevékenykedett. Más politikusok lopták el a show-t akkoriban.

A közgazdász végzettségű, egykori politikus személye azért izgalmas, mert ugyan kevesen tudják róla, de

szinte az összes Pécsre érkező multinacionális és helyi vállalat (Warema, Magnus Aircraft, Thyssenkrupp, ALDI International IT Services Kft., Amphenol, Hanon Systems, stb.) idehozásában komoly szerepe volt.

Ő volt az, aki képviselte Pécset a különféle gazdasági tárgyalásokon itthon és külföldön; és ő az, aki a Német Gazdasági Klub pécsi szekciójának a vezetője is.

Decsi emellett nem ismeretlen az országos politikai és kormányzati körök számára sem. Tehát egyelőre ő az, aki látszólag “szintetizálja” a kormány régiós és helyi gazdasági, gazdaságfejlesztési céljait, az ehhez szükséges rutint a politikai megbízhatósággal. Ráadásul

információink szerint Decsi nevét régiós gazdasági szereplők dobták be elsőként az ITM döntéshozóinak.

Messze még a döntés

Kár lenne azonban kész ténynek venni mindezt, a döntés még egyáltalán nem született meg, és sokkal bonyolultabb szempontrendszernek kell majd megfelelnie a PTE új kancellárjának, mint amire a fentiek alapján következtetni lehetne.

Az biztosnak tűnik egyelőre az ITM korábbi közleményéből, hogy szeptember 1-el új kancellárja lesz a PTE-nek.

Kerestük az érintett, cikkünkben szereplő személyeket, de egyelőre nem jártunk sikerrel. Amint sikerül személyesen is egyeztetni velük és újabb információkhoz jutunk, új cikket írunk.