Címlap Gazdaság Rezsi: Mentőö...

Rezsi: Mentőövet dob Pécsnek a kormány!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kormány partnerséget kínál az önkormányzatoknak - azaz Pécsnek is - és mindenkivel tárgyalni fog, hogy a legfontosabb közszolgáltatások működése jövőre is fennmaradhasson, cserébe pedig mindenkitől takarékosságot várunk el - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) közgyűlését követően megtartott sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Amikor az orosz agressziót elítéljük és az erre adott válaszként bevezetett, szerintünk teljesen téves energetikai szankciókat kritizáljuk, jól látjuk, hogy ezek együttes következményeként

jövőre a jelenlegi intézmények fenntartása a 25 megyei jogú városnak több mint 135 milliárd forint plusz kiadást jelent

– mondta Gulyás Gergely.

Kiemelte: “ez a gyakorlati következménye azoknak a nagy európai vitáknak, amelyek a háborúról és különösen a háborúra adott energetikai szankciókról zajlanak”. Hozzátette: a kormány és az önkormányzatok egymásra vannak utalva ebben a helyzetben. Arra kérte az önkormányzatokat, faragják le plusz kiadásaikat, de a közszolgáltatások esetében a legfontosabbakat tartsák fenn. Megjegyezte: még így is állami segítségre lesz szükség, a kormány tárgyalni fog az önkormányzatokkal és igyekszik segítséget nyújtani.

“Egyetlen hosszú távú megoldás van, az, ha az energetikai szankciók helyett olyan politikára térünk át, ami normalizálja Európában az energiaárakat”

– emelte ki a miniszter. Kijelentette, olyan észszerű európai politikát kellene folytatni, ami nem az agresszor Oroszországnak hoz nagy hasznot a rendkívül magas gázárral, hanem Európának nem okoz kárt és az agresszornak fáj. “Eddig az energetikai szankciók nem bizonyultak ilyennek” – jegyezte meg.

Emlékeztetett: a Magyar Villamos Művek már az elmúlt hónapokban számtalan olyan szabályt fogadott el, ami lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok változó áron, több hónapos garanciavállalás nélkül szerződhessenek, de az árkérdésre alapvetően még nincs teljeskörű megoldás.

Az állam partnere lesz az önkormányzatoknak abban, hogy a következő évet is nagy nehézségek árán, de túl tudjuk élni

– mondta.


Budapest, 2022. szeptember 26. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (szemben, k), Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára (szemben, b) és Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) elnöke (szemben, j) a szövetség közgyûlésén a Holiday Beach Budapest szállodában 2022. szeptember 26-án. MTI/Bruzák Noémi

Szita Károly (Fidesz-KDNP) kaposvári polgármester, az MJVSZ elnöke jelezte, hogy a 25 megyei jogú városban több mint kétmillió ember él.

A bajt nem mi okoztuk, se nem a kormány, mégis nekünk kell megoldanunk

– mondta.

Szita Károly azt is mondta, az önkormányzatoknak is tenniük kell annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb, de a 2022-esnél mindenképpen kevesebb energiát használjanak fel 2023-ban. Ez azzal fog járni, hogy

az alapvető szolgálatásokat biztosítják, de lesznek olyan intézmények, amelyek időszakosan zárva lesznek a téli hónapokban

– mondta, megjegyezve: ha a működtetésben még ezek után is gond mutatkozna, az önkormányzatok a kormányhoz fordulhatnak.

Azt mondta,

a tárgyalások október második felében, novemberben lehetnek.

A pécsi városvezetést komolyan kritizálta az ellenzék amiatt, mert szerintük nem készültek fel időben az energiaválságra, és most sem látják annak jeleit, hogy az utóbbi hetekben a helyzethez igazodó energiastratégiát készíttettek volna a városi intézményekkel. Mindezek mellett bírálták a városvezetést azért is, mert szerintük késve indítják el azokat az energiabeszerzseket is, amelyekkel garantálható az intézmények hosszútávú működése.

A városvezetés szerint ezek az aggodalmak alaptalanok.