Címlap Gazdaság Tízezrek munk...

Tízezrek munka nélkül, de csak 200 kisvállalkozást támogatott eddig a kormány a Kurzarbeit programban

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Eddig 200 cég pályázatát hagyták jóvá a magyar Kurzarbeit programban, a vállalkozások kétharmadánál csak 5-15 ember dolgozik – értesült a Népszava. Eközben csak márciusban 56 ezren maradtak állás nélkül. De van itt más csavar is.

A magyar Kurzarbeit program indulása óta eddig mindössze 200 cég pályázatát hagyták jóvá, és ezen vállalkozásoknak a kétharmada 5-15 fős cég volt – tudta meg a lap Kordás Lászlótól, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökétől.

A szakszervezetek erről a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának hétfői ülésén kaptak információkat az innovációs tárcától, igaz, nem olyan részletes bontásban, mint szerették volna. Kordás László szerint azonban ebből is látszik, hogy

a több mint 4 millió munkahely közül csak nagyon kevéshez, mindössze 2-3 ezerhez ért el a program.

Ezekben az adatokban feltehetőleg még az is érződik, hogy a magyar Kurzarbeit program eredeti feltételei a kialakult helyzetben túlzóak voltak – például csak 50 százalékos munkaidőkiesét engedett – és az igénylés menete is meglehetősen bürokratikus volt.

Ezen a kormány pár napon belül változtatott is, most már napi csupán 2 órás foglalkoztatás mellett is igényelhető a kiesett időre járó 70 százalékos bérkiegészítés.

Kordás László szerint azonban sokkal sikeresebb lenne a program, ha külön elbírálási eljárás nélkül, automatikusan járna a juttatás a feltételeknek megfelelő vállalkozásoknak.

Eközben a KSH legfrissebb adatai szerint márciusban mintegy 56 ezer fő veszítette el állását, a munkanélküliségi ráta pedig 3,7 százalékra nőtt.

A most állás nélkül maradók többségét – 54 ezer főt – ugyanakkor a KSH módszertani okokra hivatkozva nem a munkanélküliek, hanem az inaktívak közé sorolta, így a hivatal szerint márciusban mindössze 168 ezer munkanélküli volt.

Kapcsolódó cikkünk a témában:

Ez a tegnapi hír sem mellékes a témában:

(via Népszava)