Címlap Gazdaság Több mint 5 m...

Több mint 5 milliárdos fejlesztési keret nyílt meg Pécs előtt egy 2016-ban indult programnak köszönhetően

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.Még Sándor Zsolt cégvezetése alatt, 2016-ban indult el az a program a Tettye Forrásháznál, amely most fordul célegyenesbe. A többéves előkészítésnek köszönhetően ugyanis – egy friss kormányrendelet szerint – 5,44 milliárd forint nyílik meg a cég tulajdonos önkormányzatai előtt, amelyből

Pécs és térsége szennyvízelvezetését tudják majd fejleszteni és bővíteni a csatornahálózatot

a társtelepüléseken is.A projekt célja öt érintett településen a szennyvízelvezető-hálózat kiépítése és az általa összegyűjtött szennyvizek pécsi szennyvíztisztító telepre történő továbbítása a megfelelő szennyvízkezelés érdekében, továbbá Pécs és Kozármisleny még csatornázatlan területeinek szennyvízhálózattal való ellátása. A programban kiépül Pécs és Kozármisleny eddig el nem látott településrészeinek szennyvízelvezetése, valamint Aranyosgadány, Bicsérd, Kökény, Szalánta és Zók teljes szennyvízcsatornahálózata is.

Bár a programra gyakorlatilag megítélte a pénzt a kormány, a megvalósítás még sok feladatot ró az önkormányzatokra, és az őket a projekt előkészítése során képviselő és szakmailag támogató közműszolgáltató új vezetésére.

A Tettye Forrásház egyébként 2014-2020 között így már közel 14 milliárd forintnyi pályázati pénzt gyűjtött be a szolgáltatási területén levő víziközművek fejlesztésére, amelyből egyebek mellett a térség legkorszerűbb szennyvíztelepét építik fel. Emellett a 2014-2020 közötti időszakban annyi víz- és szennyvízvezetéket, hálózatot sikerült felújítani és/vagy újat építeni Pécsett, amelynek beruházási értéke megközelítette a 8 milliárdot.

Mint arról a napokban elsőként számolt be a Pécs Aktuál egy exkluzív cikkben: a pécsi politikai vezetéssel és udvartartással került konfliktusba a vízszolgáltató alig egy évvel ezelőtt kinevezett új vezetője, aki Sándor Zsoltot váltotta 2020 őszén. Most azonban távozni kényszerült a cégtől Brandstätter Gábor. Nemcsak ő hagyta el azonban a vízszolgáltatót, hanem a Tettye Forrásház igazgatótanácsának elnöke, Vida János is.