A pécsi politikai vezetéssel és udvartartással került konfliktusba a vízszolgáltató távozó vezetője!

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rövid és trükkös közleményt írt, majd adott ki csütörtök délelőtt a pécsi városháza. Ebben azt sugalmazták: új szakmai kihívásokat keresve távozik alig egy év után a cég vezérigazgatója, Brandstätter Gábor. A valóság azonban közel sem ennyire egyszerű és szép. Ráadásul nemcsak ő távozik a cégtől, hanem az Igazgatóság elnöke is.

Több forrásunk “érthetetlen, leszámolásszagú” eseménynek titulálta azokat a személyügyi változásokat, amelyekre szerdán került sor a pécsi vízszolgáltatónál. Szinte példa nélküli ugyanis az országban az, hogy épp egy gigantikus, 500 milliós rekonstrukciós program elején “keressen új szakmai kihívásokat” egy vezérigazgató, aki éppen a szakmai kihívások miatt örült a pozíciónak pár hónappal ezelőtt.

Úgy tudjuk megerősített forrásokból, hogy a 42 éves

Brandstätternek esze ágában sem volt távozni a cégtől, ráadásul azonnali hatállyal.

Nemcsak ő megy azonban, hanem a Tettye Forrásház Igazgatótanácsának elnöke, Vida János is. Ő szintén nem tervezte ezt forrásaink szerint, hanem közölték vele a Városházáról, hogy mennie kell.

Szakemberek

Fontos tudni, hogy mind Brandstätter, mind Vida felkészült és komoly szakember, egyikük sem politikai kinevezett. Vida a pécsi távfűtő céget, a PÉTÁV-ot vezeti több mint másfél évtizede meglehetősen jól és eredményesen; Brandstätter pedig a fővárost hagyta ott a pécsi állásért közel egy évvel ezelőtt: dolgozott egyebek mellett a SUEZ alatt Budapesten, és fővárosi kézben lévő közműcégnél is, 15 éves vezetői tapasztalata volt a Tettye előtt.

Bár vele kapcsolatban volt korábban olyan feltételezés, hogy édesapja – és annak igen beágyazott baloldali kötődése – miatt kerülhetett egyáltalán szóba a pozícióra, ezt máig nem sikerült bizonyítani; apja pedig pár hónapja meg is halt. Mi egyébként rákérdeztünk nála ezekre a pletykákra akkor, amikor interjút készítettünk vele. Ennek során beszélt kiválasztásának körülményeiről is.

Politikusok és az udvartartás

Több forrásunk szerint Vidának nem, vagy nem annyira élesen, de

Brandstätternek több konfliktusa is volt a pécsi politikai vezetéssel és annak udvartartásával, illetve a politikai kinevezettekkel. Szakmai kétségeinek gyakran hangot is adott, igaz, szigorúan csak négyszemközt, zárt ajtók mögött, érvekkel alátámasztva, és a nézeteltéréseket nem vitte ki, lojális volt.

Ám szakmai kritikáit, a rossz döntések következményeivel való szembesítést nem tartotta magában, hanem azokat rendre a városvezetés elé tárta, és felhívta ezekre a figyelmet. Nem is volt népszerű emiatt – informátoraink szerint -, pedig csak felelős cégvezetőként próbált viselkedni.

Bodnár és az “elszámoltatás”

Korábban részletesen is beszámoltunk arról az esetről, amikor a vezérigazgatónál is kiverte a biztosítékot az önkormányzat egyik akciója. Olyanért kellett ugyanis feljelentést tennie Brandstätter Gábornak elődje ellen, amelyet sem ő, sem pedig Péterffy főátvilágítója, Bodnár Imre nem kifogásolt a cég IT-tagjaként, mivel egy ismert és más cégeknél is megszokott, érthető és a cég számára előnyös gyakorlatról van szó, ezért már a Tettye új vezetése is ugyanúgy csinálta.

Végül mégis balhét kreáltak belőle erőteljes sajtóhadjárat közepette.

A meglehetősen kétes “elszámoltatási” ügyről ebben a cikkünkben írtunk igen alaposan, érdemes elolvasni:

Szabó és a hátralék

Nemcsak Bodnárral – és áttételesen a politikai akarattal – konfrontálódott azonban Brandstätter, hanem másokkal is, akiket csak politikai kinevezettként tartanak számon a szakmában.

Információink szerint komoly nézeteltérése és vitája volt például a másik IT-taggal: Szabó Szilárddal is, aki a Pécsi Vagyonhasznosító (PVH) vezérigazgatójaként ül a Tettye igazgatóságában, és igen baráti szálak fűzik az MSZP egyik legerősebb, a pécsi Városházára is bejáró háttéremberéhez is. Köztük elszámolási vita volt – forrásaink szerint, a PVH ugyanis több tízmilliós vízdíjjal tartozik a Tettyének, ezt pedig a vízszolgáltatónál nem “okosba” akarták megoldani, hanem szakmai alapon képzelték el az elszámolást, és a tartozás kiegyenlítését.

Bánkuti és az állítólagos kurvaanyázás

Egy másik fontos, MSZP-közeliként számon tartott háttéremberrel, a Tüke Buszt éppen vezető egykori autókereskedő Bánkuti Istvánnal sem volt rózsás a viszonya a Tettye vezérigazgatójának. Ennek is elsősorban üzleti – bérleti díjjal kapcsolatos – háttérokai, illetve annak “rendezési” kérdései vannak.

Forrásaink szerint előfordult, hogy Bánkuti “rárúgta az ajtót” a cégvezetőre, de olyan is volt, amikor “kurvaanyázott a titkárságon” – mesélte lapunknak egy ott dolgozó, aki azt állította, szem- és fültanúja volt ennek az esetnek. Hogy ez valóban így történt-e vagy sem, azt nem tudjuk, de több forrásunk is megerősítette, hogy Bánkuti többször is járt vezérigazgatónál, és nem volt barátságos.

Informátoraink úgy összegeztek, hogy véleményük szerint

“a félművelt politikai kinevezettek” addig-addig fúrták a Tettye vezérigazgatóját, ameddig el nem érték, hogy eltávolítsák; Brandstätter pedig ott követte el a “hibát”, hogy szakmai alapon próbált érvelni, működni és céget vezetni, bízott a városvezetésben, és egy polcon hitte magát a politikai alapon pozícióba került cégvezetőkkel.

Közel sem volt velük azonban egy súlycsoportban – vélik forrásaink. Nagy általánosságban ugyanis egy szakmai vezető a sor legvégén van a politikai strómannokkal szemben. Ez utóbbiak ugyanis végrehajtanak bármit, amit kérnek tőlük; míg előbbiek csak akkor, ha azt racionálisan, tényszerűen és bizonyíthatóan igazolni is tudják, hogy a cég érdeke.

Előkészített “közös” megegyezés

Ilyen előzmények után, forrásaink alapján megpróbáltuk rekonstruálni, mi is történhetett pontosan szerdán.

Aznap tudta meg Ruzsa Csabától a Tettye vezérigazgatója egy személyes megbeszélésen, hogy a továbbiakban nem számítanak a munkájára. Ez annyira elő volt készítve, hogy a megbeszélés egy adott pontján az alpolgármester már a közös megegyezésről szóló szerződést is elhúzta – értesültünk informátorunktól. Ezt Brandstätter – meglepettsége ellenére, hiszen egyebek mellett prémiumáról is tárgyaltak volna – alá is írta. Feladatait még aznap átadta a cég új, ideigelenesen megbízott vezetőjének: a Tettye gazdasági igazgatójának. Ő egyébként az előző vezető, Sándor Zsolt “jobbkeze” volt.

Hogy nem kirúgás, hanem azonnali hatályú közös megegyezés lett az egészből, annak több oka is van – vélik forrásaink, de elsősorban politikai: senki nem akart ugyanis balhét. Sokkal inkább lehetett

a cél a fű alatti, csendes elválás, mint az, hogy magyarázkodni kelljen, miért válnak meg attól a szakembertől, akit pár hónapja neveztek ki; és miért léptetik le ezzel együtt az Igazgatótanács évtizedes szakmai tapasztalattal bíró elnökét is.

Kerestük Vida Jánost és Brandstätter Gábort is, hogy megtudjuk a személyes álláspontjukat és reakcióikat a pozícióvesztéssel kapcsolatban, de többszöri próbálkozásaink ellenére sem tudtuk őket elérni egyelőre. Ha sikerült, akkor arról beszámolunk.

Nem is érvényes?

Apró jogi kis információ az ügy végére, hogy lapunk úgy tudja,

nem biztos, hogy érvényes egyelőre a közös megegyezéssel történő szerződésbontás.

Arról ugyanis Pécs nem tud egymaga dönteni és határozni, hanem a Tettye Forrásház Közgyűlésének kell ebben is kimondania a végső szót, az érintett és tagtelepülésekkel közösen. Erre eddig viszont nem került sor.

UPDATE: Volt MSZP-s alpolgármester fia lehet az Igazgatóság elnöke

Meixner Barnáról van szó, akit nemrég a BIOKOM vezetésére is kineveztek. Ruzsa Csaba előterjesztéséből kiderül, hogy ő javasolta Meixnert Vida János helyére, változatlan feltételekkel. Hogy ezek mik, azt nem részletezték az anyagban.

Az említett előterjesztés némileg csúsztat egyébként, amikor azt állítják: Vida önként kérte a távozását “tekintettel megnövekedett terhelésére”, ez ugyanis minden megerősített forrásunk szerint nem így történt: Vidát is meglepte a hír, hogy mennie kell.

Hasonlóképpen Brandstätter sem tudta még kedden, hogy szerdán “közös megegyezéssel” távozni fog a cégtől – állítják megbízható forrásaink.

Meixner Barna annak a Meixner Andrásnak a fia egyébként, aki MSZP-s politikusként a város alpolgármestere volt 2009-ig.

Előző sztori

Mároki Lakodalmas most szombaton!

Következő sztori

Szeptemberben átadják a PTE új fogászati tömbjét

Pécs Aktuál rádió
Best FM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1