Címlap Baranya A gazdaságélé...

A gazdaságélénkítés és a munkahelyteremtés lesz a fő prioritás a következő években Baranyában

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Immár tíz éve elsősorban terület- és vidékfejlesztési feladatokat látnák el a megyei önkormányzatok. Miközben a megye településein sorra adják át a TOP keretében elkészült beruházásokat, egyre többet hallani a 2021-27-es programozási időszak előkészítéséről.

Az Európai Unió kohéziós politikájának elsődleges célja a régiók közötti fejlettségbeli különbségek, területi egyenlőtlenség mérséklése. Magyarországon a következő uniós ciklusban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz forrást biztosít a kevésbé fejlett térségek felzárkózásra.

Cél a gazdaságélénkítés és a munkahelyteremtés

A TOP Plusz célja a gazdaságélénkítés, a munkahelymegőrzés és munkahelyteremtés, a települések élhetőségének javítása, a város-vidék különbségek csökkentése, a térségek és települések népességmegtartó képeségének erősítése, a családvédelem, az életminőség javítása. Az ehhez elnyerhető források hatékony felhasználása a megyei önkormányzat megbízásából készülő fejlesztési stratégián alapul.

Már elkezdődött a tervezési folyamat

Baranyában is megkezdődött az a tervezési folyamat, amelynek eredményeként kijelölik a következő 7 év legfontosabb céljait, elvárt eredményeit, meghatározzák az ehhez szükséges lépéseket, pénzügyi kereteket.

Ezen felül lehetőség nyílik egy-egy kulcsfontosságú projekt terveinek elkészítésére is. Ehhez 250 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a Baranya Megyei Önkormányzat – mondta Őri László megyei elnök.