A hideg téli idő (mondjuk, ma éppen tavasz van…) sem riasztja el az igazán fanatikus horgászokat a vízpartról, legfeljebb a karácsonyi ünnepnapok állítják meg őket egy időre. Van is miért vízre szállni: ilyenkor jönnek a kapitális süllők, amiket illik visszaengedni, a kisebbek viszont tökéletesek az ünnepi menübe!
Naná, hogy ma délelőtt is a vízparton érte a hívásunk Szabó Zoltánt, aki a Dráva egyik legjobb ismerője, régóta faggatja ezt a csodálatos folyót. Lehet bármilyen hideg, mennek a motorcsónakkal, és keresik a szebbnél szebb halakat. Ilyenkor elsősorban a süllőket.
Mondjuk, megéri ilyenkor is a halak után kajtatni, mert ebben az időszakban lehet igazán jól horogra csalni a „vizek királynőjét”, a süllőket – belőlük is a darabosabb példányokat. Rendszeresek a 4-5 kilós gyönyörű rablók, de előfordulnak kapitális, olykor a tíz kilót is elérő fogasok is.
Az ismert dunaszekcsői horgász, Szaif Géza pont tegnap fogta meg a karácsonyi menüt egy háromkilós süllő személyében. Bár az ünnep után azonnal menne a Dunára, az áradás valószínűleg közbeszól.
Akitől megkérdeztük, mi készül majd a tegnap fogott süllőből. Klasszikus étel lesz belőle, árulta el, ugyanis rántott süllőt készít majd tartárral – ez tényleg fenséges!
A süllőt egyébként az egyik legfinomabb halként tartják számon, nem véletlenül: csodálatos fehér húsa van. Sütve, rántva, grillezve is kifogástalan ételt készíthetünk belőle, amely után garantáltan megnyaljuk mind a tíz ujjunkat!
Fotók: Szabó Zoltán és Szaif Géza