Jönnek a kapitális süllők a Dráván – nem csak szépek, nagyon finomak is!
Címlap Hírek A pecások kar...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hideg téli idő (mondjuk, ma éppen tavasz van…) sem riasztja el az igazán fanatikus horgászokat a vízpartról, legfeljebb a karácsonyi ünnepnapok állítják meg őket egy időre. Van is miért vízre szállni: ilyenkor jönnek a kapitális süllők, amiket illik visszaengedni, a kisebbek viszont tökéletesek az ünnepi menübe!

Naná, hogy ma délelőtt is a vízparton érte a hívásunk Szabó Zoltánt, aki a Dráva egyik legjobb ismerője, régóta faggatja ezt a csodálatos folyót. Lehet bármilyen hideg, mennek a motorcsónakkal, és keresik a szebbnél szebb halakat. Ilyenkor elsősorban a süllőket.

– Pont most fogunk vízre szállni Barcsnál, ezt a napot horgászatra szánjuk, és a két ünnep között is biztosan megyünk még – mondta lapunknak Szabó Zoltán. – Bár ma kifejezetten meleg van az évszakhoz képest, azért néhány napja elég cudar időben, nagy hidegben is horgásztunk. Nulla fok körüli hőmérsékletnél elkél a vízálló téli anorák, mert a motorcsónak ötven-hatvannal megy, pillanatok alatt át lehet fagyni. És a síszemüveg sem árt, mert különben kifolyik az ember szeme.

Mondjuk, megéri ilyenkor is a halak után kajtatni, mert ebben az időszakban lehet igazán jól horogra csalni a „vizek királynőjét”, a süllőket – belőlük is a darabosabb példányokat. Rendszeresek a 4-5 kilós gyönyörű rablók, de előfordulnak kapitális, olykor a tíz kilót is elérő fogasok is.

Az ismert dunaszekcsői horgász, Szaif Géza pont tegnap fogta meg a karácsonyi menüt egy háromkilós süllő személyében. Bár az ünnep után azonnal menne a Dunára, az áradás valószínűleg közbeszól.

– Két méter víz jön majd. Vasárnap, 25-én jön a pezsdülés, az jó lenne, de akkor Pécsett karácsonyozok, utána viszont már felesleges lesz kimenni, mert az érkező nagy víz nem tesz jót a kapásnak. De amint lemegy, már megyünk is! A hideg nem érdekes, kibírható, csak ne legyen köd, mert az veszélyes a Dunán. Ha nem fúj a szél és süt a nap, akkor tökéletes az idő a pecára – mondta Szaif Géza.

Akitől megkérdeztük, mi készül majd a tegnap fogott süllőből. Klasszikus étel lesz belőle, árulta el, ugyanis rántott süllőt készít majd tartárral – ez tényleg fenséges!

A süllőt egyébként az egyik legfinomabb halként tartják számon, nem véletlenül: csodálatos fehér húsa van. Sütve, rántva, grillezve is kifogástalan ételt készíthetünk belőle, amely után garantáltan megnyaljuk mind a tíz ujjunkat!

Ez nem csúcstámadás a Csomolungmán, csak egy dráva peca télen – nagyon fel kell öltözni
Van, amikor váratlan vendég érkezik: süllő helyett egy harcsa harapott rá a felkínált csalira
Megvan a karácsonyi menü: Szaif Géza háromkilós süllője rántva kerül majd az asztalra egy kis tartármártás kíséretében

Fotók: Szabó Zoltán és Szaif Géza