Címlap Baranya Abaligeten me...

Abaligeten menthetik meg a magyar erdőket! Tölgyfa makkokat hűtenek majd 444 négyzetméteren!

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 nap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rendkívül fontos beruházást hajtott végre a Mecsekerdő Zrt. Abaligeten! Olyan hűtőházat fejlesztettek ki és építettek fel, ahol az őshonos tölgyek szaporító anyagát, azaz makkokat tárolnak majd. Ezen makkok segítségével menthetik meg a hazai tölgyeseket a kiszáradástól! Nézzük, mi is pontosan ez a hely!

Számokban:

– 60 tonna makkot

– 0-2 Celsius-fok közötti hőmérsékleten

– 444 négyzetméternyi hűtőházban tárolnak azért, hogy a

MEGFELELŐ IDŐPONTBAN ÉS MEGFELELŐ HELYRE tudják majd ültetni azokat. Így sokkal jobb és nagyobb az esély arra, hogy kifejlődjön belőle egy szárazságtűrőbb példány.

Emlékszünk még arra, hogy KÉNYSZERÁLLAPOT ÁLLT BE A MECSEK FÁINÁL AUGUSZTUSBAN? EZ LEHET A MEGOLDÁS!

Ez Magyarország első, hűtött makktárolója

A Mecsekerdő Zrt. területén létesített és a kormány által támogatott hűtőház lehetőséget ad arra, hogy olyan délebbi területekről származó szaporító anyagot is tárolni tudjanak, amik alkalmazkodtak már a melegebb és szárazabb éghajlathoz.

Érkezhetnek makkok például Törökországból,

amiket a későbbiekben a Duna-Tisza közötti területeken tudnak majd használni, hogy ott újra, őshonos erdők létesüljenek.

– Ez az első fecske az országban és három-négy ilyenre lenne még szükség, hogy felkészüljünk az előttünk álló feladatokra – mondta az erdőkért és földügyekért felelős államtitkár. Zambó Péter elmondta: a magyar erdők negyedét borítja tölgyes. Hazánkban

2,2 millió hektárnyi erdő érintett a klímaváltozásban, amit meg kell menteni.

A tölgyfa 50-60 millió éve jelen vannak a természetben, de most segítségre van szüksége és az abaligeti makktároló ilyen segítség lehet. Itt ugyanis steril körülmények között tárolják a makkokat, amiket majd ott tudnak elültetni, ahol a legnagyobb szükség lesz rájuk.

A Mecsekerdő Zrt. 150 millió forintos fejlesztéséhez jelentős, 125 millió forintos tulajdonosi támogatást nyújtot a kormány.

(Kiemelt kép: Abaliget honlap)