Címlap Hírek Bárándy Péter...

Bárándy Péter: Hülyeség a „felcsúti per” ötlete

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az eddigi ellenzéki ígéreteknél jóval pesszimistább képet festett a választások utáni elszámoltatás lehetőségeiről az a beszélgetés, amit a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom szervezett a Ferencvárosi Művelődési Központban – írja a 444. Azt, hogy az MSZP hatalomra kerülve milyen könnyen el tudja sunnyogni az elszámoltatást, arra élő példaként ott ült az asztalnál Keller László, akit a 2002-es kormányváltás után a Medgyessy-kormány közpénzügyi államtitkárnak nevezett ki, de elmondása szerint a saját párttársai lehetetlenítették el, amikor komolyabb ügyekre akart rámenni.

Nem tudni, hogy a véletlennek vagy a szervezők humorérzékének volt köszönhető, de Keller mellé pont azt a Bárándy Péter ültették be, aki a Medgyessy-kormány igazságügyi minisztereként belülről láthatta, mi vezetett a közpénzügyi államtitkár bukásához. De a volt miniszter ebbe látványosan nem akart belemenni – írja a lap.

Bárándy erről nem, hanem inkább arról beszélt, hogy bár szükség van olyan katalizáló személyekre, mint Keller vagy Hadházy, de a szakszerű felelősségre vonást az ügyészségre bízná. Azt is mondta azonban, hogy „jogászként az elszámoltatás szóval nem is tud mit kezdeni, a felcsúti per ötletét pedig hülyeségnek nevezte”.

Nem lehet hülyeségeket beszélni, hogy másnap ilyen vagy olyan helységhez kötött perek lesznek, és lecsuknak embereket. Ha ez így lesz, akkor én valószínűleg máshol keresek otthont, és nem ebben az országban

– magyarázta az ügyvéd.

Szerinte nem lehet egy rendszerváltás reményében határok nélküli rettegést kelteni. Szerinte az alapján lehet elszámoltatni valakit, hogy az elkövetéskor jogszabályba ütközött-e a tevékenysége.

Papírozásban azonban erős a Fidesz – derült ki a beszélgetésen.

Márki-Zay Péter is arról számolt be, hogy Hódmezővásárhelyen is csak egyetlen egy esetben indult nyomozás a feljelentéseik következtében, az önkormányzat számítógépes rendszere elleni hackertámadás ügyében. De annál is csak próbára bocsátás lett az ítélet. Vagyis a büntetőperekben adható, lehető legenyhébb ítélet született; amolyan „ejnye-bejnye”.

Hogy áll a pécsi „elszámoltatás”?

Sajnos erről nem sokat tudni, mindössze pár – alig ellenőrizhető – sajtónyilatkozat áll rendelkezésre. A Pécs Aktuál megpróbálta részletesen megtudni, pontosan hány ügyben és milyen eljárást indított a városvezetés, és azok hol tartanak, de kérdéseinkre nem akartak válaszolni. Pedig érdemes lenne, hiszen

több tízmillió forint közpénzt költöttek el már erre összességében.

Egy korábbi, polgármester által a városvezető frakciónak írt belső levél azonban komoly aggodalomra ad okot a témában. Mint ismert, a baloldali, liberális képviselők egy része 12 pontos követelésben kérte egyebek mellett Péterffyt, hogy január 31-ig hozza nyilvánosságra az átvilágítások eredményeit. Ezt azonban a polgármester nem tette meg. 2,5 oldalon keresztül magyarázkodott viszont helyette. Ebből tudjuk, hogy

a nyomozóhatóság előtt nem állnak meg az ügyek, ezért inkább ők indítanának pereket

– árulta el Péterffy Attila, akinek sorait lehet úgy is olvasni, miszerint akár korrupcióval is megvádolhatta a rendőrséget. Erről, illetve a belső levélről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. Érdemes elolvasni:

Politikai kommunikációs blöff is lehet az egész

Arról is írtunk már részletesen, hogy nagyon úgy néz ki, csak kommunikációs és politikai céljai lehetnek annak, hogy lezárt nyomozások ellenére mégis megvádolnak volt cégvezetőket, de akár volt polgármesterjelöltet is Pécsett. A városvezetés célja ezzel az lehet, hogy a nekik kedves téma és mese forogjon a városi közbeszédben, lehetőleg minél hosszabb ideig.