Címlap Hírek Bíróságra men...

Bíróságra mennek az önkormányzat miatt: kitálalt a bevádolt pécsi cég!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A folyamatos toldozgatásra szoruló, DOS-rendszerű informatikai hátteret váltották volna le a Pécsi Vagyonhasznosítónál, de ami jó volt a banknak és a multiknak, az nem jó az önkormányzati cégnek. Sőt, szerintük „túlárazott" és „használhatatlan" is az a modern szoftver, amiben egyébként nem lehet nyom nélkül visszadátumozni, aláírni vagy törölni. És amit maga az új vezérigazgató is dicsérgetett - a cég állítása szerint. Majd elment a „politikához" és kezdődtek a bajok. 

„Méregdrágán bérelt, de szinte teljesen haszontalan szoftver” miatt tett feljelentést a Pécsi Vagyonhasznosító (PVH) új vezetője még hónapokkal ezelőtt, folyik a nyomozás is – írtuk meg pár napja az önkormányzat tájékoztatása alapján.

Az önkormányzat azt állította, hogy a vagyonhasznosító informatikai fejlesztéseinek vizsgálatakor derült ki, hogy „egy Webpartners Kft. nevű cég 2018-ban és 2019-ben, egészen a jogviszony felmondásáig egy szoftver bevezetésére, bérbeadására és szoftverkövetési tevékenységre vállalkozott. A program célja a vállalatirányítás, pénzügyi, számlázási és különböző jogszabályokkal kapcsolatos tevékenységek digitalizálása lett volna. A pécsi önkormányzat cége a jogviszony felmondásáig összesen több mint bruttó 26 millió forintot fizetett ki a programért.

A rendelkezésre álló adatokból viszont arra lehet következtetni, hogy egyáltalán nem történt szerződés szerinti teljesítés”

– közölte az önkormányzat, hozzátéve, hogy „a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. 2019-ben kinevezett vezetője a fenti két ügyben is büntetőfeljelentést tett, a rendőrség pedig mindkét ügyben elrendelte a nyomozást, ami már folyamatban van”.

Lapunk megkereste a nyilvánosan bevádolt Webpartners tulajdonosát. Ő egészen másként mesélte el nekünk a történetet. Mivel az önkormányzat állításait korábban részletesen is bemutattuk, most következzen a cég álláspontja.

Multiknak, banknak jó – Pécsnek nem jó!

Tudni kell, hogy

Pécs sokmilliárdos vagyonát kezelő cég, a Pécsi Vagyonhasznosító vállalatirányítási szoftverei a „legendás” DOS-alapú rendszeren futottak. Ezt az operációs rendszert az IBM adta ki elsőként 1966-ban. A PVH folyamatosan kénytelen volt fejlesztgetni ezt a rendszert, 2018 körül úgy döntöttek, hogy inkább lecserélik egy modernebb technológiára. Emiatt találták meg egy pályázaton a legkedvezőbb ajánlatot adó Webpartnerst.

– Egy ilyen komplex vállalatirányítási rendszer lefejlesztése 200-300 milliós tétel a piacon, ha magyar vállalkozás készíti. Ha külföldi, vagy külföldi licensz alapján vásárolja meg valaki, akkor ennél is több lehet. Erre rá kell még számolni az üzemeltetési költségeket, amelyek 100 millió forint körül vannak évente. Mindezt évekig tart leprogramozni, tesztelni, és csak ezután kezdhet működni is élesben – kezdte Rónai Gergely, a cég tulajdonosa. – Ezért az a döntés született korábban, hogy piacon kapható több és a cég számára megfizethető árú szoftverekből állítsunk össze egy hibrid-rendszert, amely automatizált adatkapcsolatokon keresztül működik. Az egyik ilyen programunk az ADAMO.

Az ADAMO-rendszert 2007-ben kezdte el fejleszteni a pécsi cég, már a harmadik generációnál járnak. Kiforrott, kész és profi szoftveres megoldás, rengeteg automatizációs funkcióval, nem egy startup vagy tervezési fázisban lévő szoftver. A rendszer felhőalapú, így mobilon, tableten, asztali gépen is bármikor elérhető telepítés és adatvesztés nélkül. A rendszer teljesen a cég saját fejlesztése; nem tartalmaz idegen kódot vagy keretrendszert, nem sért idegen jogokat vagy licenceket, így rugalmasan testre szabható, tovább fejleszthető. ADAMO-t kkv-k és multik is használják évek óta, így például az Invitel, az MKB Bank, a Deloitte, Bonduelle és a MediaMarkt.

Az új vezérigazgatónak is tetszett, de…

A Webpartners megújította a PVH online számlázó rendszerét, és számos informatikai fejlesztést hajtott végre – megoldották például, hogy a DOS-alapú mamutból online lehessen a NAV-nak számlákat beküldeni; majd 2019 őszére elkészültek az ügyfélportállal, az ügyfélkapcsolati rendszerrel és beszerzési modullal is.

A PVH-hoz igazított vállalatirányítási rendszer felhőalapú. A cég darabszám alapján vásárolt/bérelt licenszeket a Webpartnerstől; pontosan úgy, ahogy az manapság a legtöbb szoftver esetében is működik. Ma már ugyanis nem igen telepítget senki CD-ről, hanem havidíjat fizet és „bérli” az online, felhőalapú különféle szoftvereket (Office, Adobe, Netflix). A Vagyonhasznosító 60 kollégája számára vásárolt hozzáférést.

– A PVH új vezetőjének beiktatása után nem sokkal, 2020 januárjában egy személyes egyeztetésen – amelyen többen is ott voltak – prezentáltuk az addigi munkákat és a programot a cégvezetőnek, illetve kollégáinak. Minden funkció és szolgáltatás úgy készült el, ahogy azt hónapokon keresztül készült műszaki specifikációkban a PVH munkatársai megfogalmazták.

Szabó Szilárdnak nagyon tetszett az ADAMO, azt mondta, hogy ő maga is ilyen szoftverrel dolgozott korábban és itt is ilyennel szeretne. Kifejezte, hogy láthatóan sok munka van mögötte és szép teljesítményként értékelte. Jelezte azonban, hogy ebben az ügyben is egyeztetnie kell a „politikával”

– mesélte Rónai. – Majd innentől egyszerűen kezdődtek a bajok: megszakadt a napi kapcsolat, egyetlen kérdésünkre sem reagáltak. Mi dolgoztunk tovább a szerződésünk szerint, de semmilyen visszajelzés nem érkezett – mondja a tulajdonos, aki hozzátette, már akkoriban az volt az érzésük, hogy „ebből ügyet akarnak generálni”.

Fényes, hangos vaktöltények, avagy parasztvakítás

Különösen érdekes, hogy 2020 januárja és 2020 év vége között a cég a szerződésének megfelelően dolgozott a PVH-nak, majd egyszer csak a „semmiből” felmondták velük a megállapodást, és feljelentették a Webpartnerst. Az pedig még érdekesebb – magyarázza Rónai, – hogyha a beszerzés körülményeivel bajuk volt, akkor

mi a bajuk a beszerzések átláthatóságát és követhetőségét támogató megoldással, amit az előző vezetés pont, hogy hangsúlyos megoldásnak gondolt? Egy olyan megoldásról beszélünk, ahol nem lehet nyom nélkül vissza dátumozni, aláírni vagy törölni.”

Politikai leszámolás – járulékos veszteség?

„Egyértelműen politikai indíttatású ügyről van szó érzésünk szerint, és amellett, hogy rendkívül bántó az a narratíva, amiben mindezt tálalták, hamis és igaztalan, a cégünket nagy nyilvánosság előtt megrágalmazták és rontotta a hitelünket a pécsi városvezetés” – mondja Rónai Gergely, aki hozzátette, ezt nem hagyják annyiban;

nem hagyják megrágalmazni a céget, mert ez egy nagyon szűk piac, ahol különösen számít a megbízhatóság. Most ezt vette el tőlük a városvezetés.

„Jogi szakembereink készítik elő az eljárást, mert felháborító, ami és ahogy történt. Mi nem vagyunk ‘NER-cég’, semmi közünk nincs és nem is volt a politikához, a munkákat tisztességgel elvégeztük és végezzük most is. Nem leszünk áldozata egy politikai játszmának, hiába akarnak ebben felhasználni bennünket is – mondta.

Az elszámoltatás látszata

Amint arról a Pécs Aktuál korábban részletesen beszámolt, hivatalos források szerint nagyon úgy néz ki, hogy eddig vaktában lövöldözött a pécsi önkormányzat. Sőt, maga Péterffy Attila is utalt erre egy belső levélben, amely alapján világossá vált: tisztában vannak azzal, hogy

a nyomozóhatóság előtt nem állnak meg az ügyek, amiket indítottak, ezért inkább ők indítanának pereket!

Kérdéses azonban, hogy valójában mennyi esély van arra, hogy sikeresen bizonyítson valamit az önkormányzat, vagy valamelyik cége, amit egy kiemelt odafigyeléssel kísért, vagyis ügyészi felügyelet mellett lefolytatott rendőrségi nyomozás sem tudott bizonyítani; vagy nem is találtak bűncselekményre utaló jeleket?

Jogi szakértőink szerint ugyan „simán lehet” pereket generálni, amiket el is lehet húzni egy ideig az „elszámoltatás” látszatát fenntartva, de ezen álbalhék végeredményét nagyjából már az ügyek elején borítékolni lehet. Legtöbbször ugyanis a bíróság rendre visszadobja vagy elutasítja ezeket, hiszen nem állnak meg, alaptalanok.