Címlap Egészség Búcsút mondha...

Búcsút mondhatunk a nyárnak? Lehet, hogy az év végéig maszkot kell viselnünk!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Idén még nem tervezhetünk teljesen felszabadultan nyaralást. A tavalyi állapotokon alapuló számítások szerint a nyájimmunitás eléréséhez nagyjából a lakosság 60-65 százalékát kellene beoltani, azonban az újonnan felbukkanó mutánsok – így elsősorban a gyorsan terjedő brit variáció – miatt viszont ennél jóval nagyobb védettségi arányt, legalább 85-90 százalékot kell elérni, ráadásul az ország lakosságának 20 százalékát kitevő gyerekek oltását azonban a hírek szerint a legkorábban ősszel lehet elkezdeni - mondta a Népszavának adott interjújában Erdei Anna Széchenyi-díjas immunológus, az ELTE Immunológiai Tanszékének oktatója, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

A szakember szerint hosszú távú védelemre kell felkészülni, azaz várhatóan az év végéig biztosan maszkot kell viselnünk, továbbra is be kell tartani az előírt érintkezési távolságot, és gyakran kell kezet mosni.

Erdei Anna az interjúban kitért arra is, miért nem lehet előre megmondani, hogy ki milyen nagy veszélyben van.

Azt, hogy egyes kórokozók kiket fertőznek egy egyébként egészséges populációban, és kit milyen mértékben betegítenek meg, nem tudjuk előre megmondani, ez sok tényezőtől függ.

Bizonyosan számít, hogy milyen mennyiségű vírussal fertőződünk meg, de számít az is, hogy mennyire vagyunk egészségesek a fertőzés idején, és persze fontos szerepet játszanak az immunrendszer működését biztosító gének is

– hangsúlyozta az immonológus aki szerint ez utóbbit tekintve eltérések vannak közöttünk, ami jelentősen befolyásolja azt, hogy miként reagál az immunrendszerünk.

Van, aki tünet nélkül átesik a fertőzésen, míg mások súlyosan megbetegszenek, és ebben biztosan szerepe van az immunológiai háttérnek. Bár más jellegű immunválaszról van szó, hasonlatként említhető az allergia esete. Tudjuk, hogy az allergiára való hajlam öröklődik, de egy családon belül mégsem lesz minden gyermek allergiás, holott hasonló környezetben élnek, hasonló módon táplálkoznak.

Ráadásul a koronavírus elleni oltás nem a fertőzéstől, csak a betegség és a szövődményei kialakulásától véd meg. Mivel a koronavírus szájon és orron át, a külvilággal közvetlenül érintkező felső légutak nyálkahártyáján fertőz, amit a vakcina sem tud megakadályozni, teljes védettséget csak más típusú, jelenleg fejlesztés alatt álló vakcinák biztosíthatnak majd. Ezeket sprayformátumban lehet majd használni.

Elképzelhető, hogy önmagában a spray is elég lesz, ha megakadályozza, hogy a koronavírus a felső légutaktól eljusson a tüdőig

– fogalmazott Erdei Anna.