Körbenéztünk a városban, hogy hol mennyiért lehet megebédelni a legolcsóbban. Kétfogásos ebédet már sehol sem kapunk 1200 forint alatt. Ugyanakkor a legolcsóbb menü sokszor nem túl tápláló, egy fizikai munkát végző férfinak fél fogára sem elég.
Krumpli-, hagyma- és zöldségleves galuskával. Másodiknak leginkább valamilyen tészta, csirke és főzelék – ez jellemzi ma a pécsi belvárosi menükínálatot, de még ha drágább menüt is választunk, akkor sem jutunk sokkal magasabb energiatartalmú vagy finomabb ételhez. A napi menüt nem a szakácsok találják ki, azt főzik, amire igény van – mondják.
– A napi menüben nem tudunk sokat variálni vagy energiadúsabb húsokat kínálni, mert a vendégek nagy részénél elég korlátozott, hogy mit eszik meg. A sokéves tapasztalat az, hogy ha nincs csirke a menüben, akkor alig jön be valaki, ugyanakkor egyre többen igénylik a húsmentes menüt, ezért mindig kell valami tésztás vagy főzelékes ételt is kitalálni – mondta a Pécs Aktuálnak ez egyik pécsi vendéglő szakácsa.
A menükínálat leginkább az irodai, ülőmunkát végző dolgozókat elégíti ki, a fizikai munkát végzőknek semmiképpen sem ajánlott, kivéve, ha vacsora előtt egy kiadós uzsonnát is beiktat.
30 éve még 150 forintból is megebédelhettünk
A kínálat alig változott az elmúlt 30 évben, az árak annál inkább. A korabeli újsághirdetések alapján látszik, hogy 1989-ben 33 forintért is ebédelhettünk, 1991-ben már 100-160 forint között mozgott egy menü ára.
10 évvel később már 400 forint körül volt egy könnyű ebéd, de volt, ahol 1200-forintért korlátlanul ehettünk a grillhúsokból. A gyros ára is nagyot változott az elmúlt 20 évben, amig 2001-ben 350 forint volt egy, ma már nincs 900 forint alatt.