Címlap Hírek Egyre idegese...

Egyre idegesebb szülők: akkor is otthon kell lenniük a „karanténos” gyerekkel, ha nem beteg!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az osztályfőnök egyik reggel felállította azokat a gyerekeket, akik nincsenek beoltva. Ott álltak az órán, ameddig megszámolta őket, a többiek meg nevettek rajtuk

– írta nekünk az egyik döbbent pécsi szülő, akinek sírva mesélte el kislánya a fenti jelenetet, amit rendkívül megalázónak élt meg.

Nem ő az egyetlen, aki az elmúlt napokban megkereste szerkesztőségünket amiatt, mert egyre inkább kezdenek az általános iskolákban különbséget tenni oltott és oltatlan gyerekek között; sőt ez már a gyerekek között is téma lett.

Új szabályok

Mint arról beszámoltunk, január 15-től változtak a karanténszabályok, egyebek mellett úgy, hogy már az alsó tagozatban is, ha koronavírusos van az osztályban, akkor csak azoknak a gyerekeknek kell karanténba menniük (hiába semmi bajuk, és negatív a tesztjük), akik nincsenek beoltva. Azok a gyerekek viszont, akik kaptak oltást, maradhatnak az iskolában. Az új szabályok miatt egyébként 5 nap után – negatív teszttel – lehet „szabadulni” a karantén alól.

Vagyis az újítás az, hogy január 15-től már az alsósokra is vonatkoznak azok a szabályok, amelyek eddig csak a felsősökre vonatkoztak.

Az 5-11 év közötti gyerekek oltására már tavaly december közepe óta van lehetőség itthon is; és teljesen biztonságos a hivatalos orvosi ajánlások szerint. Ennek ellenére sok szülő vonakodik beoltatni az 5-11 év közötti kisgyermekét – de nem azért, mert oltásellenesek lennének. Rengeteg gyermek esett át már a koronavíruson, így sok szülő inkább kivár addig, ameddig „feltétlenül nem muszáj” beadatnia az oltást – mesélték nekünk többen is.

Indokolatlan pánik, vagy jogos óvatosság?

A szülők másik része szerint „indokolatlan pánikban” vannak egyes iskolák és óvodavezetők is, egy-egy tüsszentés, orrfolyás után már küldik is haza a gyerekeket, akiket orvosi igazolás (vagy hiteles negatív teszt) után engednek csak vissza a közösségbe a „karantén” letelte után. A bennünket megkereső szülők arról panaszkodtak, hogy

nincs az a szabadságmennyiség, ami az otthoni – szerintük fölöslegesnek ítélt – felvigyázást fedezné; a munkáltató is egyre idegesebb, ha sokat hiányzik az alkalmazott, a fizetés nélküli szabadságok miatt pedig kevesebb a család havi büdzséje is.

Hogy pontosan hány ilyen szülő, család küszködhet Pécsett ezekkel a problémákkal, arra tettünk ugyan kísérletet, hogy kiderítsük, de nem tudtunk hiteles adatokat szerezni.

Nehezebb oltás nélkül

Minden intézményigazgató és minden orvos, akivel beszéltünk azt mondta, megértik a szülők aggodalmát, de mégis azt javasolják:

mielőbb oltassák be gyermekeiket, mert rendkívül fertőző a koronavírus új variánsa, és hiába tünetmentes, illetve egészséges valaki, ha nincs beoltva, akkor sokkal több időt fog az iskolától távol tölteni, mint ott.


A friss adatok szerint Magyarországon már 6 321 039 oltott van, közülük 6 062 346 fő már a második, 3 423 900 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette:

(Borítókép forrása: Pexels)