Címlap Arc Egyre több pé...

Egyre több pécsi kertjét szépíti a Vatikán egykori főkertésze, aki két éve költözött hozzánk

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az olasz Reali Alessandróval márciusban találkoztam először, amikor a baranyai Husztóton metszési bemutatót tartott. A Vatikán egykori főkertésze két éve költözött Pécsre, hogy együtt legyen családjával és 28 év pápai szolgálat után teljesen új életet kezdjen. Azóta pedig? Magyarul tanul, vacsoraestekre hívják főzni, és ha ideje engedi, akkor valamelyik termálfürdőben lazít. Örülök, hogy barátként beszélgethetek velük!

Hogy vagytok? Mennyire pörög a nyár?

szegezem Sandro feleségének, Áginak a kérdést, akinek csak azért van szabad pár perce, mert az ízig-vérig olasz férje nélküle ment dolgozni.

– Már nem tudják magyarul eladni, így nem mindig tartok vele fordítani – vallja nevetve Zengő Ági. – Ha van egy kis ideje, azért különórára is eljár ám, komolyan veszi a magyar nyelv elsajátítását – mondja a személyi tolmáccsá avanzsált feleség. 

Evett már együtt XVI. Benedek pápával, de Ferenc pápának is sütött már steaket

Nincs idő pihenni, még főzőversenyre is hívják Sandrót

Korábban Ági említette nekem, hogy a Vatikán egykori főkertésze főz is, de nem gondoltam volna, hogy fél évvel később már kétnapos vacsoraestet ad Pécs egyik legimpozánsabb éttermében. 

– Annyian voltak rá és az olasz ízekre kíváncsiak, hogy egy kicsit mi is nehezen hittük el – büszkélkedik Ági.

A pápa nyári rezidenciája: egykor ezért felelt Sandro, most Pécsett és a megyében dolgozik

A Balaton, a magyarok termálvize és a táj feledteti vele Olaszországot

– Alessandro pár éve már járt a Balatonnál, most az egyik kedvence az északi part. Egyedül a tenger hiányzik neki, amit nagyon régen nem látott. Ezért ha már rendben vannak a kertek, leugrunk valahova egy kis sós levegőt szívni – teszi hozzá Ági. Szavaiból azt is kiolvasom, hogy ez a „rendben vannak már a kertek” inkább távoli, mint közeli időpontot takar. De hát ilyen egy megértő és támogató feleség, nem? 

A pécsiek kertje, és a gyerekek a legfontosabbak

– Egyre több pécsihez jut el Sandro, de tudomásul kell venni, hogy a magyar kertkultúra teljesen más, mint az olasz. Ezért elsősorban

a helyiek kívánságát teljesíti, megfűszerezve a Vatikánból hozott, több évtizedes tudásával

részletezi a feleség. Szerinte Sandro nagyon ügyel arra, hogy családi életük is rendben legyen, hiszen pont ezért költöztek Pécsre. 

– Ha tehetjük, akkor a 13 és 17 éves gyerekeink kedvébe járunk, így egyelőre olyan helyekre utazunk, ahol van legalább egy vízicsúszda – mondja nevetve Ági, aki halkan megjegyzi azt is, tudják mekkora szerencséjük van, a tinik ugyanis még igényt tartanak rájuk. 

Sandro a pécsiek kertjében csodákra képes

„Az idei nyár még Sandrónak is borzasztóan forró”

– válaszol Ági arra a kérdésemre, amiben a felől érdeklődöm, mennyire kedvez az olasz klímához szokott férjének ez a rettentő hőség. – Sandro mindig figyelmezteti a pécsi kertbarátokat arra, hogy ne tévessze meg őket a nyári meleg, ha télen beköszönt a -10 fok, akkor az olajfák, a pálmák is elfagyhatnak. Így azokat csak akkor ülteti be, ha gondosan be is takarják télire. 

A pécsi Zengő Ági Horvátországban ismerte meg Sandrót, aki felvette őt, amikor stoppolt

Minden hétvégére jut valami, most újra Husztótra megy a család

Alessandro pedig annyira beilleszkedett már a baranyai életbe, hogy most szombaton a husztóti Paradicsomfesztiválon méri össze főzőtudását a helyiekkel. Vendégnek hívták és ő igent is mondott. Nagybetűs IGEN-t, csakúgy, mint azon a nagyon hideg márciusi napon, amikor először találkozhattam velük a metszési bemutatón. És hogy ezt miért csinálja? Bár nem kérdeztem, szinte biztos vagyok benne, hogy szeretetből!  

És itt az első cikk Sandróról: