Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécsi Tudományegyetem emlékkeresztet állított a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet festői környezetben lévő Szentmiklóshegyi kísérleti telepén. A kereszt az egykori káptalani birtoknak állít emléket, amely a kutatóintézet alapjait adta.

Felföldi László megyéspüspök a szüreti bemutatón történt megáldáskor fogalmazta meg Madaras Zoltán elnökkel közösen azt az elképzelést, miszerint meg kell emlékezni a szőlőbirtok eredetéről, és a múltra, valamint jelenre méltán büszke helyet be kell mutatnunk a világnak.

„A kereszt és a szőlőtőke két olyan ősi szakrális szimbólum, amelyek összekapcsolódnak, és amelyekből mindig erőt meríthetünk!” – fogalmazott Felföldi László.

Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora egy újabb nyitási pontként hivatkozott a keresztre és a hozzá kapcsolódó kilátóra, amely a város lakossága és az idelátogató turisták számára is elérhető. Egyúttal újabb jelképe az egyetemnek, ahol a csodálatos kilátás várhatóan sokakat megihlet majd fotózásra, családi, baráti események, közösségformáló programok megtartására.

A most felavatott, hat méter magas, fémből készült kereszt Pécs felé tekint. Mind nappal, mind pedig éjszaka csodálatos fényt adva mutat rá az egykori egyházi birtokra, amely ma már Európa második, a világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankjának az otthona 1570 tétellel.

Felföldi László megyéspüspök megáldotta a keresztet (Fotók: univpecs.com)