Címlap Gazdaság Európa egyik ...

Európa egyik legmodernebb bányája volt, most romokban hever István-akna

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az ipari műemlék jelenleg romokban hever. Amikor megépült akkora attrakció volt, hogy megnyitásán még a British Pathé hírügynökség is filmezett, sőt Horthy Miklós kormányzó is meglátogatta. 

Majdnem 20 évig építették

A Szent István-akna építése 1906-ban kezdődött Gút Árpád és Gergely Jenő építészek tervei alapján. 1925-re készült el, akkor szentelte fel gróf Zichy Gyula pécsi megyéspüspök. A bányatelep 1998-ig, a termelés megszűnéséig működött. Az ipari műemlék épület azóta üresen áll, eltekintve néhány cégtől, amelyek telephelynek használják.

Fotó: Lehmann Jefte

Az új Ferenc József-akna bányaüzem az első világháború okozta létszám-, anyag- és tőkehiány miatt csak többszöri szüneteléssel, az eredetileg tervezett 1919-től eltérően csak jóval a háború befejezése után, 1925-ben készülhetett el teljesen.

A történelem okozta változások miatt az 1920-as években már Szent Istvánról elnevezett aknát Horthy Miklós kormányzó a szerb megszállás alól felszabadult területeken tett második, egynapos pécsi látogatásán, 1923. április 23-án alkalmával járta be. A kormányzó előbb a mecsekszabolcsi bányatelepet tekintette meg, ahol a kölcsönös üdvözlőbeszédek után megköszönte a bányászok „becsületes, kitartó munkáját,” amelyre a jövőben is számít az ország gazdasági talpra állításában.

A korabeli sajtó beszámolója szerint a felszentelésen akkora volt a tömeg, amit csak ahhoz lehetett hasonlítani, amikor 1922-ben, „a szerb megszállás után a felszabadult Pécs és Baranya népe fogadta a bevonuló nemzeti hadsereg csapatait”. Az esemény kezdetét egy mozsárágyú elsütésével jelezték. Gróf Zichy Gyula megyéspüspök ezután bejárta és megszentelte az akna épületét, utána pedig csendes misét mondott.

A bánya Európa legmodernebb bányái közé tartozott

Az üzem avatása, az akna püspök általi „felszentelése” a kormányzói látogatás után pontosan két évvel, a bányaüzem teljes elkészülése után, 1925. április 26-án, a hónap utolsó vasárnapján zajlott le.

A bányaüzem felszentelése

A hatalmas vállalat nagy infrastrukturális fejlesztésekbe kezdett és a legmodernebb eszközökkel folyt a termelés.

Gőzgéppel hajtott aknaszállító gépekkel dolgoztak,

szellőzőventilátorokkal szerelték fel a bányákat, lovakkal vontatták a csilléket a föld alatt.

Fotó: Lehmann Jefte

1998-ban fejeződött be a kőszénbányászat és a telepet lezárták

Az üresen álló épületegyüttest ma már senki nem őrzi. Az idő és a sorozatos fosztogatások valódi szellemvárossá alakították a komplexumot.

Forrás: Régi Pécs