Címlap Közélet FA, VAGY NEM ...

FA, VAGY NEM FA? Izgalmas csata várható Péterffy Attila és a civil természetvédő között szerdán

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Folytatódik Péterffy Attila és Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) összecsapása a bíróságon. És minden eddiginél izgalmasabb lehet, most ugyanis a polgármesternek kell kérdésekre válaszolnia.  

Látványos és izgalmas szakaszához érkezett a pécsi polgármester és a civil természetvédő jogi összecsapása. A szerdai tárgyaláson ugyanis ezúttal Vicze Csilla fejtheti ki álláspontját és akár kérdezhet is Péterffy Attilától. A politikus már elmondta a saját verzióját a korábbi tárgyaláson:

https://pecsaktual.hu/hirek/peterffy-attila-a-3-millio-tonnas-faegetesrol-nem-ertem-hogy-mit-jelent-az-hogy-fa/

Vicze Csilla azt közölte a Pécs Aktuállal, hogy örül, amiért „a perben végre hosszú idő után előadhatja álláspontját, és megvédheti igazát”. A környezetvédő mozgalom álláspontja szerint

„az a legfájóbb, hogy az erőműben a régióból származó óriási mennyiségű fa elégetéséből villamos energia lesz, és a hő csupán melléktermék. Ennek hatása pedig látszik a környék erdőin”

– állítják.  

Fa vagy nem fa a fa?

A polgármester korábbi előadásának emlékezetes pontja volt az, amikor azt ecsetelte, hogy nem érti, mi az, hogy fa. Beszédéből úgy tűnt, az érvelése középpontjában az áll, hogy nem fát tüzeltek el, hanem fának látszó fát, amit viszont a szakmai nyelvben nem fának hívnak, hanem például aprítéknak és hasonlóknak.

„Az erőművi biomassza-tüzelés nem más, mint fatüzelés, amelynek eredménye a közeli és a távoli erdők kiirtása”

– mondta Sólyom László köztársasági elnök 2008. június 4-én Pécsett, és ezt idézi most Vicze Csilla is. Szerinte tény, hogy neki és a CMM-nek is

„az erdők megmentése volt a célja, semmiféle személyes politikai céljai nem voltak, a választáson nem indult, egyéni érdekek nem vezették, politikai babérokra nem vágyott, míg Péterffy Attilának polgármesterjelöltként viszont fájt a kritika, amit nem bír elviselni”

– közölte a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője. Vicze szerint az is tény, hogy „öt éven át tartott a CMM és a CZM (Civilek a Zengőért Mozgalom) közösen biomassza-fórumokat a Mecsek, Pécs tüdejének védelme érdekében. Az egész nagyvilágban a felelőtlen erdőpusztítás klímaváltozáshoz, ökológiai katasztrófához vezet, a CMM-CZM célja itt helyben az erdők megvédése” – magyarázták.

Pénzt is kért, de már nem kér

Péterffy Attila korábban 500 ezer forintos sérelemdíjat is követelt Vicze Csillától, de ettől végül elállt. Érdekes az is, hogy korábban a Fidelitast is beperelte a pécsi polgármester, a szervezet ugyanis Vicze szavait felhasználva gyártott – a polgármester szerint sértő és valótlan – szórólapokat. A CMM tájékoztatása szerint már ez sem tárgya a mostani pernek.

Péterffy szerint Vicze Csilla megsértette a becsületét,  és „társadalmi megítélésének hátrányos befolyásolására alkalmas, bántó véleménynyilvánítást tett” akkor, amikor azt állította: „Péterffy Attila  2008-2015-ig a Pannon Hőerőmű vezérigazgatójaként durván  3 000 000 tonna fát égetett el a hőerőmű kazánjaiban.”

Péterffy saját szavait mondta vissza a természetvédő?

Vicze azt állítja, és ezt a tárgyaláson is részletezi majd minden bizonnyal, hogy „a tüzelőanyag mennyiségére vonatkozóan Péterffy Attila a 2012. március 22-23-án Balatonalmádiban, majd 2014. november 13-án Budapesten (REKK Workshop) tartott előadásában maga állította, hogy a hőerőmű tüzelőanyag igénye 450 000 tonna/év! Tüzelőanyag összetétel: 33% erdészeti fa, 67% erdészeti, faipari és mezőgazdasági melléktermék.”

A természtevédő korábban is elmondta, ő mindössze ezt az éves adatot szorozta fel Péterffy hivatali idejével az erőmű élén, így jött ki a milliós szám.

(Borítóképünk forrása: CMM archívum, nem illusztráció, a kép a Pannon Hőerőmű udvarában készült korábban)