Címlap Hírek Ez csodálatos...

Ez csodálatos: most már a Székesegyház második tornya is lila fényben pompázik!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Advent második vasárnapja van, ilyenkor kell meggyújtani az adventi koszorún a második gyertyát. A pécsi Székesegyházon tegnap lila fénybe borult a második torony – a látvány, mint mindig, most is csodálatos!

Ha az időjárás kicsit kegyesebb lenne, biztosan sokkal többen gyönyörködnének a szép lassan teljesen fénybe boruló pécsi Székesegyházban. Advent második vasárnapjához kapcsolódóan meggyújtották a második „gyertyát” is Dómon: immár a második torony is lila fényben tündököl, ami messziről is jól látszik! A harmadik gyertya, amelyre ugye még egy hetet várnunk kell, rózsaszínű lesz, a katolikus liturgia szerint ugyanis ez az öröm vasárnapja.

Az adventi időszak különösen fontos a keresztény világ számára, és bár sokat változott szokásaiban az utóbbi évszázadokban, még mindig a legjelentősebb keresztény ünnepek egyike. Az adventi koszorú és gyertyagyújtás lényeg az, hogy amikor meggyújtjuk az újabb gyertyát, álljunk meg néhány percre, gondolkozzunk el, hagyjuk, hogy a béke és a megnyugvás átjárja minden porcikánkat. Ahogy minden héten egyre nagyobb fényt adnak a gyertyák, úgy járja át a bensőnket a karácsony fénye is: egyre inkább át tudjuk adni magunkat a szeretetnek, s ha hallgatunk a belső érzéseinkre, az ünnep felkészülten fog érni.