Címlap Hírek Ezek az új ve...

Ezek az új veszélyes szúnyogok telepedtek meg Pécsen

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ázsiai, japán, koreai – ez a három új szúnyogfaj már Pécsen is egyre többször csíp. Az inváziós szúnyogfajok potenciálisan számos, emberre és háziállatokra egyaránt veszélyes vírusokat és fonálférgeket terjeszthetnek.

Az 50 őshonos csípőszúnyogfaj mellé három új faj érkezett dél felől hazánkba az elmúlt néhány évben. A járványügyi fenyegetettség megértéséhez meg kell ismerni az új fajok elterjedését, ezért az Ökológiai Kutatóközpont és a Pécsi Tudományegyetem kutatói a lakosság bevonásával az egész országot lefedő szúnyogmonitorozó programot indított 2019-ben. A lakossági bejelentéseket postán vagy fotókon beküldött fényképek alapján szakemberek azonosítják be. A fővároson kívül Baranyában, főleg Pécsen észleleték a legtöbb új fajt. Az elmúlt három évben Baranyában 130, míg Pécsen 73 példányt.

Az ázsiai tigris szúnyog

– A inváziós szúnyogfajokat komolyan kell venni az általuk terjesztett vírusok miatt. Terjedésük ellen egyetlen módszer a védekezés. Ebben a lakosságnak óriási szerepe kell, hogy legyen azzal, hogy saját környezetében felszámolja azokat a víztócsákat, ahol a szúnyoglárvák ki tudnak fejlődni – erről Dr. Kurucz Kornélia, a PTE Biológiai Intézet Ökológiai Tanszékének adjunktusa beszélt beszélt a Pécs Aktuálnak.

– Nálunk a nyugat-nílusi láz vírusával lehet számolni, amely nemcsak emberekre, hanem állatokra is veszélyes. Fel kell készülni arra, hogy a Dél-Európában már megjelent szúnyogok által terjesztett vírusok hozzánk is eljuthatnak, ezért fontos a védekezés mellett a monitorozás. Ebben segítheti a pécsi kutatókat a Mosquito Alert alkalmazás, amellyel könnyedén beküldhető a kutatócsoportnak egy lecsapott szúnyog fotója. A szúnyog fényképek beküldése a szúnyogmonitor.hu oldalon is elérhető itt.

A lárvák lehetséges búvóhelyei

Ázsiai tigrisszúnyog

Európában először Albániában mutatták ki 1979-ben, hazánkban 2014-ben fogták el az elsőt a déli határ közelében. A tigrisszúnyogot hazánkban viszonylag könnyen el lehet különíteni a többi csípőszúnyogtól, ugyanis ez a faj nagyon kontrasztos színezetű: fekete alapon hófehér vagy ezüst pikkelyekből álló foltok, csíkok szegélyezik a testét és lábait egyaránt. Mindenevő, bármilyen élőlény vérét szívesen fogyasztja. Laboratóriumban eddig rovarok által terjesztett 22-féle vírust izoláltak a fajból. Ezek közül az emberekre is veszélyes a dengue láz, a sárgaláz, a nyugat-nílusi vírus, valamint a japán encephalitis vírus. 

Az ázsisi tigris szúnyog elterjedése és ismertetőjele

Japán szúnyog

A japán bozótszúnyog tojásai rendkívül ellenállók, kibírják a fagyást és a kiszáradást is. Ezért északibb területeken él meg, a 30°C feletti hőmérsékletet nem bírják, melegben nem képesek kifejlődni. Nappal aktívak és agresszíven támadják az embert a lakáson belül is, de szívesen szívják más emlős vérét is. Képes a nyugat-nílusi vírust, a japán encephalitis vírusát, a Chikungunya vírust, a Rift Valley-lázat, a sárgaláz vírusát és a Dengue-vírust is terjeszteni.

A japán szúnyog elterjedése és ismertetőjele

Koreai szúnyog

A koreai szúnyog Ázsiában honos, eredeti elterjedési területe Japánra, Dél-Koreára, Kína északkeleti részére és Oroszország keleti területeire korlátozódik. A faj Európában először 2008-ban jelent meg Belgiumban, majd Magyarországon, Baranyában fogtak néhány koreai szúnyogot 2016-ban. Eredeti elterjedési területén, Ázsiában potenciális terjesztője a japán agyvelőgyulladásnak, a nyirokerek elzáródása nevű betegséget okozó Brugia malayi parazita fonálféregnek. Képes terjeszteni a kutyák szív- és bőrférgességért felelős fonalférget, továbbá a Chikungunya-lázt, amely Európába behurcolva Olaszországban és Franciaországban okozott több alkalommal is járványt.

A koreai szúnyog elterjedése és ismertetőjele

Forrás: https://szunyogmonitor.hu/