Címlap Hírek Itt az első, ...

Itt az első, otthon alkalmazható koronavírus elleni tabletta!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyezte otthoni kezelésre a Pfizer amerikai gyógyszergyár Covid-19 elleni, szájon át bevehető gyógyszerét a 12 évesnél idősebbek számára. Ez az első otthon alkalmazható koronavírus elleni szer, amely védhet az omikron ellen is.

A Pfizer 2200 emberen tesztelte a tablettát, eszerint a Paxlovid 90 százalékban volt hatásos a kórházi ápolás, illetve a halálozás megelőzésében azoknál a pácienseknél, akiknél fennállt a betegség súlyos formáinak kockázata. A legfrissebb laboratóriumi adatok szerint a tabletta a SARS-CoV-2 nevű vírus omikron variánsa ellen is hatásos. A kísérletek során a kezelésben részesült betegek közül senki sem halt meg. A kezelésben olyan oltatlan fertőzöttek vettek részt, akiknél fennállt a súlyos megbetegedés kockázata.

A Paxlovidból napi két tablettát kell bevenni öt napon át, közvetlenül a fertőzés diagnosztizálása után, illetve a tünetek megjelenését követő öt napon belül.

A Pfizer közölte, hogy azonnal kész a gyógyszer szállítására az Egyesült Államokban, és 2022-re a jelenlegi 80 millióról 120 millió kezeléshez elegendő szerre növeli a szállítást, egyebek mellett a Nagy-Britanniával és az Ausztráliával kötött szerződések alapján.

A Biden-kormányzat 10 millió kezelésre elegendő tablettát rendelt Paxlovidból 5,29 milliárd dollár értékben, Joe Biden elnök akkor azt ígérte, hogy a gyógyszerhez ingyen lehet majd hozzájutni.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) tanácsot, javaslatot adott ki a Paxlovid használatáról, de egyelőre Európában még nem engedélyezték a készítményt.

Ukrajna viszont már megállapodást írt alá a Pfizer gyógyszergyártó vállalattal a Paxlovid beszerzéséről – jelentette be Viktor Ljasko egészségügyi miniszter. A tárcavezető közlése szerint a szerződésben egyelőre 300 ezer kúrára elegendő gyógyszert kötöttek le.