Címlap Baranya Jelentős az a...

Jelentős az apadás. De mégis, hová tűnt a víz Orfűn a Pécsi-tóból?!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az utóbbi egy-két hónapban sokan látták, tapasztalták, hogy a megszokottnál jóval alacsonyabban van a közkedvelt Pécs-tó vízszintje. Különösebb problémát nem okoz a 30-40 centis mínusz, de a kisvízen bizony meg-megakadnak a sárkányhajók az iszapon.

Látványosan leapadt Orfű legkedveltebb tavának a vízszintje. Az úgynevezett kisvízen, vagyis a tónak a strandtól délre eső végében nem sok híja van, hogy száraz lábbal átkeljünk az egyik oldalról a másikra. A part közelében gyakorlatilag pár centis víz maradt, és beljebb sem sokkal jobb a helyzet, amit a saját bőrükön tapasztalnak a vízisportok kedvelői: a PTE Sárkányhajó Regattán is megesett, hogy az egyik hajó egész egyszerűen megfeneklett, nem ment se előre, se hátra.

A kisvízen most már nagyon alacsony a víz

Persze a stéggazdák látják a legjobban, hogy pontosan mennyi hány centi hiányzik. A stéglábak ugyanis árulkodóan jelzik, hogy korábban meddig ért a víz. Nem is örülnek neki túlzottan, hogy jócskán lejjebb van a szint, ugyanakkor rögtön hozzátehetjük, sem a horgászoknak, sem a tóra fürdeni járóknak nem okozott ez különösebb problémát az utóbbi hetekben.

De mégis: mitől csökkent ekkorát a vízszint? A Pécs Aktuál is megírta, hogy augusztus közepén „megfordult a víz” a szomszédos Hermann Ottó-tavon, nagyon sok hal elpusztult, emiatt sürgős segítségre volt szükség: a Pécsi-tóból átengedett vízzel javítottak a helyzeten.

– A Hermann Ottó-tó csak kilenc centit vitt el, szóval nem csak ez van a vízszint csökkenése mögött – fogalmazott lapunknak Rács Zoltán, a tavat üzemeltető Orfű Pécsi-tó Nonprofit Kft. ügyvezetője. – A nagy meleg miatt jelentős volt a párolgás, továbbá miután a szárazság miatt lecsökkent a talajvíz szintje, a tó két és fél millió köbméter vize a környező földek felé is utat talált magának.

Érdekesség, hogy bár úgy tűnik, nagyon sok víz hiányzik a tóból, Rács Zoltán szerint mindössze 23 centivel vannak az üzemi vízszint alatt, ami 6 méter 5 centit jelent a Pécsi-tó esetében. Az is igaz, hogy általában felette szoktak lenni 20-25 centivel – így pedig máris megvan a látványos különbség a korábbi és a jelenlegi vízszint között!

A stéglábakon a legkönnyebb lemérni, hogy mennyi hiányzik

S hogy mi lesz a megoldás? Nem meglepő, a természettől várhatjuk majd a segítséget!

– Az ősztől tavaszig tartó időszakban mindig fel szokott telni a tó a lehulló csapadéknak köszönhetően, várhatóan így lesz ez most is. Úgy gondolom, decemberre elérjük az üzemi vízszintet – tette hozzá Rács Zoltán.

Sokan emlékeznek még rá, hogy tizenöt éve kotrás miatt (csaknem 4000 teherautónyi iszapot szedtek ki) alaposan leengedték a tavat, jó egy méterrel volt alacsonyabb a vízszint a szokásosnál. Ami aztán váratlan problémákhoz vezetett! Egyrészt be kellett zárni a strandot, mert nem lehetett feltölteni a medencét vízzel, hiszen kívülről nem nyomta a tó vize a falát, így minden bizonnyal kidőlt volna. Másrészt éppen kifogtak egy száraz telet és tavaszt, emiatt aztán sokáig nem tudták pótolni a hiányzó vizet – aztán szép lassan csak helyreállt a rend.