Címlap Gazdaság Közel plusz 5...

Közel plusz 500 milliót kapott Pécs: Orbán Viktor aláírta

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az új Vásárcsarnok építésére és orvosi rendelők felújítására érkezik a többlettámogatás a városhoz, amelyek már meg is jelentek - vagyis hivatalosak - a friss Magyar Közlönyben.

Aláírta a miniszterelnök, így már hivatalosak azok a többlettámogatások, amelyeket Pécs kapott: közel félmilliárd forint plusz pénzről van szó.

2016-ban döntötte el a korábbi városvezetés, hogy új Vásárcsarnokot építenek. Az épületre szánt több mint nettó 3 milliárdot pedig meg is nyerte a város a TOP-os forrásokon keresztül. Az építési engedély 2017. június 23-án emelkedett jogerőre. Kiderült azonban, hogy az épület – a bekövetkezett drasztikus építőipari áremelkedés miatt – a rendelkezésre álló forrásból nem valósítható meg, emiatt újra kellett csinálni a terveket – magyarázta legutóbb Páva Zsolt, a Pécs Aktuálnak adott exkluzív interjúban. A módosított engedélyezési tervek 2018. szeptember 14-én emelkedtek jogerőre, az új pécsi vásárcsarnok megépítésére irányuló közbeszerzési eljárás 2018. november 29-én jelent meg az Európai Unió Hivatalos Lapjában. 

A legkedvezőbb kivitelezői ajánlat és a rendelkezésre álló pénz között azonban volt egy meglehetősen nagy – 418 milliós – lyuk. Most ezt a lyukat tömte be a kormány.

Péterffyéiék is örülhetnek

Júliusban jelentette be az önkormányzat, hogy nem várnak tovább a kormány támogatására és elkezdik a Vásárcsarnok építését saját, önkormányzati büdzséből. Szerintük ez a pénz (vagyis 418.779.890 ft) azonban mindenképpen megtérül idővel, és valós fedezet is van mögötte – közölték akkor.

Már nem kell izgulni, a szükséges kormánydöntés megszületett és Pécs megkapja ezt a plusz támogatást is.

Rendelők felújítása

Egy másik projektet támogatásáról is döntés született, ami már szintén olvasható a Magyar Közlönyben. Ebben az esetben orvosi rendelők felújításáról van szó Pécsett, a plusz pénzek itt is rendelkezésre állnak Pécs számára – írta alá Orbán Viktor.

UPDATE

A Pécs Aktuál megtudta, „Pécs önkormányzata üdvözli a kormány döntését, amellyel véleményük szerint korrekt, szakmai lépést tett annak érdekében, hogy az új vásárcsarnok biztosan megvalósuljon”.