Címlap Közélet Márki-Zay Pét...

Márki-Zay Péter Pécsett: Egy korrupt, bűnöző gazember van az ország élén

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ő viszont elhozná a "szeretetországot" - magyarázta. Szerinte Orbán Viktor azt szeretné, hogy ne szavazzanak az emberek a változásra vasárnap, hadd lophasson tovább - mondta az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a Kossuth téren.

A legfontosabb küldetésünk, hogy hozzunk el egy szeretetországot, ahol demokrácia, jogállam és jólét van

– kezdte beszédét Márki-Zay Péter Pécsett.

A Kossuth téren – rendőri becslés szerint – 350-400 ember gyűlt össze, hogy meghallgassa az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, és a pécsi ellenzéki indulókat: Mellár Tamást és Szakács Lászlót. Ez némileg csalódást keltett többekben, ugyanis nagyobb tömegre számítottak; de talán a beharangozott eső, talán más miatt, de csak ennyi ember jött össze.

Ha egyébként a színpad felől fotóztuk az érdeklődőket, akkor impozánsabbnak nézett ki a tömeg:

Valójában viszont a térnek alig negyedén ácsorogtak emberek, azok is meglehetősen szellősen.

Ki kell állni Ukrajna mellett

Márki-Zay azzal indított, hogy párhuzamot vont 1848-49, 1956 és a mostani orosz-ukrán háború között. Beszédének legnagyobb része egyébként is a háborúról szólt. A miniszterelnök-jelölt azt mondta: a szovjet-orosz csapatok leverték a magyarok szabadságát.

Szerinte Magyarország szövetségese az USA, Oroszország – Putyin – viszont az ellenségünk, de szomorúan látja, hogy ezt sokan még ma sem így gondolják.

Márki-Zay azt mondta, a 2008-as Orbán Viktor még tudta, hogy a szabadság, a jólét nyugatról jön, és csak az olaj jön keletről. Akkor még tudta Orbán, hogy a szabadságért ki kell állni, ki kell állni egy szabad nép küzdelme mellett, hogy egy független államot nem rohanhat le bárki büntetlenül, és az agresszort igenis agresszornak kell nevezni – magyarázta Márki-Zay, aki szerint

a fiatalok ma is tudják és érzik, mert a fiataloknak a vér fontosabb, mint az olaj

– tette hozzá, és szerinte nagyon szomorú, hogy valakik megöregedve ezt elfelejtik.

Márki-Zay szerint ki kell állni Ukrajna szabadsága mellett, mert „Ukrajna most a mi háborúnkat vívja”.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje cáfolta Szijjártó Péter szavait (aki azt mondta: a magyar baloldali politikusok megegyeztek az ukrán elnökkel, hogy azonnal megindítják a fegyvereket, ha győznek), Márki-Zay szerint nem sikerült beszélnie Zelenszkíj elnökkel, bár nagyon szívesen beszélne vele, hogy elmondja neki:

„mi magyarok velük vagyunk, értük érzünk, és nekünk is fáj, amikor őket ölik”.

Kijelentve újra, hogy nem beszélt az ukrán elnökkel, mert nem érte el, csak „Szijjártó Péter hazudozik erről”.

Orbán halálcsillagot hozott létre

Márki-Zay szerint a gyűlöletet csak szeretettel lehet legyőzni, ezért ne csak demokráciát, hanem egy szeretetországot kell építeni itthon. Azt mondta, hogy aki ma fel meri emelni a szavát a tisztességért, becsületért, szeretetért, aki el meri mondani, hogy a korrupció rossz, az ellenség lesz, utcán ordibálnak vele emberek, visszhangozva azokat a hazugságokat, amelyeket „Orbán Hotel Ruanda rádiója” sugároz 24 órában, amit Orbán közmédiája sugároz 365 napon és négy éven keresztül. A miniszterelnök-jelölt szerint megtöltötték az emberek szívét gyűlölettel, és a fejüket hazugsággal, a lopás működteti a rendszert, Orbánék lopni akarnak, Magyarországot pedig egy bűnszervezet irányítja. 12 éve épül ez a rendszer.

Orbán Viktor lassan főzte meg a magyar népet, mint a békát. 2010-től fokozatosan vette el a szabadságunkat, vette el a sajtót, építette fel a Halálcsillagot. Felépített egy olyan rendszert, hogy ő mindenkit egy sugárnyalábbal ki tudjon végezni

– magyarázta Márki-Zay Péter.

Ennek lesz vége április 3-án, és jön a szeretetország, de ehhez mindenkinek el kell mennie szavazni – tette hozzá.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének teljes beszédét itt lehet visszanézni: