Címlap Hírek Megint lesz I...

Megint lesz Irodalmi Diszkó Pécsen!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Négynapos fesztivállá nőtte ki magát a 2012 tavaszán induló pécsi rendezvénysorozat, az Irodalmi Diszkó. Május 25. és 28. között összesen tizenkét irodalmi és zenei program várja a látogatókat Pécs belvárosában.

Május 25. és 28. között rendezik meg a második Irodalmi Diszkó Fesztivált Pécsen – tudta meg a Pécs Aktuál Kiss Tibor Noé főszervező-ötletgazdától, aki nem mellesleg ismert pécsi író is.

Az események ezúttal két helyszínen zajlanak, szerdán és pénteken a Nappali, csütörtökön és szombaton a Made in Pécs Café ad otthont a fesztiválnak.

A rendezvénysorozaton könyvbemutatók, íróportrék, kerekasztalbeszélgetések követik egymást – négy nap alatt tizenkét program.

Kezdés 18 órakor (szombaton 16 órakor), a belépés minden eseményre ingyenes.

A közönség nemcsak irodalmárokkal, hanem zenészekkel is találkozhat, minden nap sor kerül zenei előadásokra, koncertekre. Fellép a TrAnzKaPHka (Závada Péter és Ratkóczi Huba), Jónás Vera, Kristóf Norbert, valamint saját költeményeit kíséri gitárral és elektronikával az elsősorban költőként ismert Győrffy Ákos – mondta Kiss Tibor Noé.

Az első Irodalmi Diszkó-rendezvényre egyébként 2012 tavaszán került sor, majd 45 önálló est után 2018 őszén következett az I. Irodalmi Diszkó Fesztivál. A néhány nap múlva kezdődő négynapos esemény költségvetésének legnagyobb része az Irodalmi Diszkót támogató magányszemélyek felajánlásaiból tevődött össze a Pécsi Közösségi Alapítvány által szervezett 2020-as Swimathon kampány során. További támogatók: Pécs város önkormányzatának Kulturális Bizottsága, Magvető Kiadó, Szépírók Társasága.

Miért Irodalmi Diszkó?

Az Irodalmi Diszkó szervezői a kezdetektől arra törekedtek, hogy nívós irodalmi rendezvényeket tereljen a város sokak által kedvelt közösségi tereibe, így lett helyszíne az eseménysorozatnak a Ti-ti-tá, majd a Nappali Bár és a Made in Pécs Café. Ahogy arra az elnevezés is utal: az irodalmi beszélgetések után fontos szerepet kapott a zene. A kezdetekben a fellépő írók kedvenc zenéire folytatódtak a programok, a fesztiválokra pedig már ismert könnyűzenei előadók is meghívást kaptak.

A FESZTIVÁL PROGRAMJA:

MÁJUS 25., SZERDA

Helyszín: Nappali

18:00 Kitárulkozás, élveboncolás – Knausgård világa / Domsa Zsófia / Karafiáth Orsolya

19:30 Őrgróf a csalánosban / Borda Réka / Vajna Ádám / Mohácsi Balázs

21:00 Zamárdi-alsó, Adidas-felső / trAnzKaPHka / Závada Péter & Ratkóczi Huba

MÁJUS 26., CSÜTÖRTÖK

Helyszín: Made in Pécs Café

18:00 Halál oda-vissza / Fekete Vince / Mesterházy Balázs / Ágoston Zoltán

19:30 Kívülállás – íróportré / Gazdag József / Görföl Balázs

21:00 HOLD / Jónás Vera

MÁJUS 27., PÉNTEK

Helyszín: Nappali

18:00 Beszélgetés: irodalmi tehetséggondozás / Csete Soma & Papp-Für János / Kiss Tibor Noé

19:30 Kinek az élete – íróportré / Szaniszló Judit / Happ Zsuzsa

21:00 Domino Dancing / Kristóf Norbert

MÁJUS 28., SZOMBAT

Helyszín: Made in Pécs Café

16:00 Távolodásban és közeledésben / Győrffy Ákos / Görföl Balázs

17:30 Új versek a futárbicikliről / Erdős Virág / Kiss Georgina

19:00 Beszélgetés: miért írunk / Bartók Imre & Pál Sándor Attila / Kiss Tibor Noé

További részleteket IDE KATTINTVA lehet megtudni.