Címlap Hírek Megjelent Péc...

Megjelent Pécsen a tigrisszúnyog

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Más, nem őshonos szúnyogfajok mellett a tigrisszúnyog is megjelent idén Pécsett -  közölte a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont (PTE SZKK) vezetésével működő Nemzeti Virológiai Laboratórium szombaton.

Az intézmény tájékoztatása szerint a nem őshonos szúnyogfajok megtelepedése az egész kontinensen komoly kockázatot jelent. Ugyanis a rovarok számos – nem csak trópusi eredetű – vírust képesek meghonosítani, alkalmazkodóképesek és szaporák, ezért folyamatos monitorozásuk kiemelten fontos. A Nemzeti Virológiai Laboratórium adatai szerint az utóbbi időben Pécs mellett Magyarország különböző területein felbukkant már például a koreai szúnyog (Aedes koreicus), a japán bozótszúnyog (Aedes japonicus) és a tigrisszúnyog (Aedes albopictus) is. Utóbbi pécsi jelenlétét speciális csapdák segítségével és a legmodernebb molekuláris biológiai módszerekkel igazolták a kutatók.

Pécs esetében egyelőre a faj megjelenéséről lehet beszélni, az idén ősszel lerakott tojások téli túlélésétől is függ majd, hogy képes lesz-e megtelepedni és tovább szaporodni a városban. A kutatók jelenleg kiterjedt genetikai vizsgálatokat folytatnak, hogy megállapítsák, honnan érkezhettek a szúnyogok, emellett folytatják a kórokozók felderítését és vizsgálatát.

A szakemberek a lakosok segítségét is várják. A ház körüli időszakos vízterek felszámolásával nemcsak a szúnyogok szaporodásának visszaszorításában tud bárki aktívan részt vállalni, de az új fajok felderítésében is. A “Mosquito Alert” nevű telefonos applikáció segítségével egyszerűen jelezhetik az emberek a kutatók számára, ha például tigrisszúnyogot, vagy bármely más idegenhonos szúnyogfajjal találkoztak.

Mivel a pécsi virológusok évek óta kutatják a csípőszúnyogokat és a várossal együttműködve öt éve monitorozzák a szúnyogokat, ezért Pécsett az országban egyedülálló módon folyamatosan frissülő információk vannak a helyi szúnyogfaunáról és annak változásáról egyaránt.

Kiemelt képünk csupán illusztráció.